Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2018 22:40 - Проблеми относно името на Македония
Автор: barin Категория: Политика   
Прочетен: 15386 Коментари: 78 Гласове:
58

Последна промяна: 24.05.2018 08:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Една от държавите, с които граничим е Република Македония. Тя си смени името, като през 1991 г. обяви своята независимост, а скоро след това смени името си на Бивша Югославска Република Македония. Под това име не е нормално да съществува държава. Осъзнават го в Европа и по света, но отдалечените държави не ги засяга. Голямо значение за името има в близкия регион. Съвсем понятно е защо точно Гърция се хвана за името, което е име на тяхна област. Да подчертая, че Гърция няма териториални претенции към държавата, а не е съгласна да носи името Македония. Дори и като Бивша Югославска Република Македония не я припозна като суверена равноправна държава. С това са съгласни много историци от предаванията, които вървят по телевизията. Името Македония е име на антична област. Във Wikipedia пише:
  Македония (на гръцки: Μακεδονία) е името на антично царство,[1] възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 640 пр.н.е. и съществувало до 148 пр.н.е.. Основното население са древните македони.

    За пръв владетел на Македония се смята Пердика I. Държавата обхваща най-общо територията на днешна Егейска Македония с главен град Пела. За кратък период от време царството се превръща в хегемон на полуострова при царуването на Филип II Македонски и в мощна световна империя, след като Александър Велики завладява по-голямата част от познатия свят, с което слага началото на елинистическия период в историята на Югоизточна Европа и Изтока. Държавата престава да съществува през 148 пр.Хр. с римското завоевание на Балканите.

               Македония (на латински: Macedonia, на гръцки: Ἐπαρχία Μακεδονίας) е римска провинция, заемаща централната и южна част на Балканския полуостров. На север, изток и юг провинцията граничи с другите римски провинции Илирик, Мизия и Ахея, като административният район се ползва от излаз на Адриатическо, Егейско и Йонийско море.

След битката при Пидна съюзените тракийски и македонски войски на Антигонидите, подкрепени и от гръците полиси са победени от Луций Македоник и елинистическа Македония губи независимостта си. Страната е разделена на 4 отделни самостоятелни области-стратегии, подчинени на Рим. В 149 година пр.н.е. в областите избухва въстание водено от Андриск, наричан Псевдо-Филип. Траките и гърците отново го подкрепят, но то претърпява неуспех и в 148 година пр.н.е.от 4-те области е образувана римската прокураторска провинция Македония.

                През цялото си съществуване границите на провинцията не съвпадат с тези на съвременната географска област. Новообразуваната провинция включва само днешна югозападна Македония, източна Албания и тракийското Беломорие, Струмско и Пиринско са в тракийското Одриско царство, а Скопската област много по-късно е включена в основаната в 12 година провинция Мизия.
                Второто е Римска провинция, а първото- независима държава, която няма нищо общо със сегашната Македония. 
                При идването на власт на президента Зоран Заев започна процес на приобщаване на Македония към Европейските структури. Години наред Гърция спъва Македония за членство в НАТО. Подобно е положението и за опитите за членство в Европейския съюз. Нормално е съседните държави да поддържат добри взаимоотношения за тяхното развитие. Действително не е така. Точно съседните държави имат териториални спорове от години, насложили се в историческим план и не винаги може да се разберят. Обикновено има чести спорове за територии.  

                    Предложението за ново име на Македония от правителството на Заев е Република Илинденска Македония.Естествено не се одобрява от опозицията в Гърция, но се харесва от Америка, пишат гръцки медии. 

​Новото предложение стана известно след среща на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев в София на 17 май.

             Илинден и Илинденско-Преображенското въстание се идентифицират с македонския иредентизъм, смята лидерът на гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис и казва, че неговата партия никога няма да приеме това име. За гърците Илинденско-преображенското въстание е българско и насочено против Османската империя. Гърция припознава сегашна Турция като Османската империя, макар че не е точно така. Османската империя е многонационална държава на ислямската религия. Основана е и съществува на верска основа, която е и многонационална. Не че в Турция няма много националности, но не са чак толкова, колкото преди. За нас българите думата илинден се свържва с опитите на ВМРО за освобождение нан областта Македония, останала под турска власт. Илинденско-преображенското въстание от 1902 г. е чисто българско и не е целесъобразно да се намесва в името на друга държава. 
                 Докато ние може да преглътнем, въпреки че не е добре, то гърците няма да одобрят името Република Илинденска Македония, България евентуално ще склони в името нан добросъседските отношения, но не е много добра идея. Ако съществува име Македония, било то Илинденска или някаква друга- ще е трън в очите на Гърция. Сърбия е традиционенн дългогодишен съюзник на Гърция. Дори във времето на Студената война двете държави поддържаха добросъседски нормални взаимоотношения. Гърция беше към западния блок, а Югославия, домин ирана от Сърбия- към източния. Независимо от това Югославия не беше член на Варшавския договор и поддържаше отношения и търговия със западните капиталистически държави. С други думи казано" Тито не слушаше достатъчно Сталин". България е направила необходимото за Македония, първа я призна и за разлика от Сърбия и Гърция я подкрепя в нейните начинания. Тези постъпки, обаче не се забелязват, защото сръбското влияние върху Македония е осезаемо. Какво да кажа за останалите околни държави от Балканския полуостров? Албания е против Макдония, защото западната ѝ част е населена с албанци. Дори в западните области албанския език е втори официален език. Турция може да подкрепя Македония от позицията и презумцията, че трябва да е контра на Гърция. Двете ни южни съседки отдавна имат нерешени териториални спорове, като от време на време напрежението ескалира. Сега при управлението на Цапрас и Ердоган, които са ярки националисти напрежението между двете съседни страни може изведнъж да ескалира.
                   Румъния не виждам да има някаква по-особена позиция за Македония и името на държавата. Тя по-скоро не признава Косово, защото по този начин и унгарците от Трансилвания може да се отцепят. Ако някога хипотетично това се случи остава Молдова и Влашко да се разделят и от Румъния ще остане това, което е било преди веки и половина. Може в този разглеждан вариант да се помисли, че Молдова и Влашко може да се присъединят към България по образец на Македония и мечтите за голяма България на някои да се сбъднат, само че те няма да са сред живите. 
                Този сценарий при днешното състояние на нашата и съседните страни изглежда като фантастика. По-на запад разположените държави си имат основания за свои позиции. Мисля, че Хърватска призанва Македония под каквото и да било име, защото Сърбия и Гърция не я признават. Враждата между Хърватска и Сърбия не е отминала окончателно. Близостта между Сърбия и Гърция е за сметка на България. В исторически план разположението на държавите е било такова, че целите на Византия( Източната Римска империя) да доминира над Балканите и да има водеща роля са били оспорвани от България. Точно нашата държава е пречела на ннякои болни амбиции на византийски императори за завладяване нан България. Поради нашата сила във войните Византия е търсила най-различни съюзници, като не е успяла с кумани и печенеги, маджарите са се оттеглили на запад и е останала Сърбия. Колкото и силна да е била Сърбия в някои периоди от историята, тя винаги е свирила втора цигулка, казано на музикален език. Точно съюз между Сърбия и Византия би способствал за отслабване на България, но опитите не са били сполучливи със съвсем малки изключения. В този момент е добре да прочетете или само да си припомните написаното от мен преди: 
Блогът на barin :: Българите не са военнолюбив народ;
Блогът на barin :: Българската помощ за Византия;
Блогът на barin :: Войните между България и Сърбия.
                   Македония след сформирането наЮгославия по настояване на"Великите сили", по-специално на Франция влиза  в състава като автономна република. Републиките са общо шест, а има и две автономни области. Македония е направена изкуствено от Тито, като хората са заставени да се отрекат от българското гражданство и да се запишат македонци. Създадена е македонска история, македонски иезик. Откраднати са събития, личности, персонажи от историята нан съседните държави, като потърпевша основно, по-скоро изцяло е България. От Сърбия няма как да се открадне, защото тя е поръчителя на това деяние. От Гърция е откраднато името и символите, а от България: Кирил и Методий, азбуката, цар Самуил, братя Миладинови, Димитър Талев, Климент и Наум Охридски, дори се опитаха да си присвоя златния век и цар Симеон Велики. За ВМРО и войводите- те изцяло бяха представени като борци за независима Македония. 
                   Име Охридска Македония срещнах като предложение в коментарите по електронните  медии. Дали е правилно? Една идея по-приемливо от Илинденска Македония, но не отговаря на българските интереси и изисквания. Думата Македония не трябва да я има в абривиатурата на държавата, а може само в териториалната ѝ цялост като географска област, както ние си имаме Добруджа, Стара планина, Предбалкан, Лудогорие, Тракия, Рило-Родопски масив и други. Има в България и област Македония, която не е цяла. Впрочем и четиртите области, обхващащи България като единица не са напълно на наша територия. България е Мизия, Тракия, Добруджа и Македония. 
                Наличието на Охридска в името на западната ни съседка ще навява мисли за България и книжовната школа по времето на Златния ни век. Освен това при цар Самуил Охрид е бил столица на България.
                 Моето мнение и разсъжденията продължават в тази насока. Може например Македония да се именува като някаква България. Има прецедент в световната история и подобна практика при държавите. Съществували са две Германии, Йемен, Виетна, Пакистан. Сега има Източна и Западна Самоя, Северна и Южна Корея, Западен Тимур. Излиза, че няма да е необичайно да има още една България. Трябва да се изхожда от принципа нан населението в държавата. В МАкедония няма македонци, а има българи, сърби, албанци. Няма такава нация македонци. Гърците също знаят за това разсъждение, което не е само мое, а на много хора.    „Името наистина е екстравагантно, защото в света няма държава, чието име да е образувано по подобен начин – със споменаване на историческо събитие чрез народното име на един църковен празник. Точно затова веднага имаше реакция и на двете страни”, коментира проф. Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие и понастоящем председател от българска страна на съвместната Българо-македонска комисия".  
                 При това положение малко е замаскирано името, но то се състои от историческа област, принадлежала на Гърция в античността и събитие, вписващо се в българската история. Такова нещо няма по света и трудно ще мине по-нагоре, в смисъл за пред държавите отвъд Балканския полуостров. Държава Македония и народ македонци няма и не е имало никога. Може да се вземе примера с обединение на Германия, как е един ход ГДР се включи в държавата, разреши се проблема на Германия от след военното време и ГДР към Германия влезе в НАТО и ЕС. Положително може прим правилен ход на македонското правителство да стне нещо подобно, но ще има съпротива. От край време на всички им е трън в очите голяма и силна България. Победите ни оит преди векове изглежда стряскат някои. За да не е водеща държава България, защото воюва на страната на победените се създаде Югославия, Румъния, отдели се Македонска Федеративна република. Отцепиха се райони, които са принадлежали на България и са свързани с нашето минало и бяха дадени на всички съседни държави. Времената не са такива да си ги поискаме илим вземем със сила. 
                   Македония може да се нарече Западна България, защото е на запад. Точно в този район идва кан Кубер, по-късно при Крум се съединяват двете Българии, има Брегалнишка мисия на Кирил и Методий, цар Самуил управлява от Охрид. Все събития, свързани с България, където участва държавата. По-правилно би било Македония да приеме името Охридска България. Думата Охридска както писах преди се свързва и навява мисли за Охридската книжовна школа и столицата на цар Самуил. Един опит за име Охридска Македония няма да трогне отдалечените европейски държави, като Португалия, Холандия, Дания. Може обаче Испания, която по етнически малцинствени причини не призна Косово да се противопостави, а нейния глас в Европа се чува, макар и не толкова силно, като Германия и Франция. Испанците си имат вътрешни проблеми с Каталуня и Пучдемон, който потърси убежище в Белгия. Великобритания за малко да не изгуби Шотландия, но си гледа интересите и сигурно няма да се противопостави на Охридска България. 
                  От друга старана погледнато ако има дума България, означава, че се признава преобладаващата част от населението в Македония за българско. Ще има и противовес от опозицията и албанското малцинсство, което в бъдеще може да стане мнозинство. В далечна перспектива при две Българии една до друга може да последва сливане в една. Пакистан се отдели и Бангладеш е самостоятелна държава, но в този регион ситуацията е коренно различна. Всички може да разберат, че няма как да съществува една държава на две разделена, като между тях да има гъсто населена територия от повече от хиляда километри. Ще е трудно територията да се администрира и прдвижването от запад на изток и обратно. В днешно време малко са хората, на които изобщо да не се е налагало да ходят за нещо в столицата.
                  За името Охридска България не може да се мине, без да се види мнението на САЩ и Русия. Трябва да я одобрят и тогава да се пристъпи към действие. Гърция например не беше съгласна с герба на Македония( разбирайте Бивша Югославска Република) да е звездата на Вергина. Скоро централното летище на Македония в Скопие беше преименувано от Александър Македонски в Скопие, само да се задоволи Гърция. Македония върши нещо, за да угоди на Гърция, затова е време и Гърция да направи някакви отстъпки от позициите. Може да се помисли и върху име Вардарска България,. За нас под  името Вардарска Македония е позната областта около Скопие през Средновековието, а и през Третото Българско царство. Река Вардар е голяма и дава облика на областта. Име Куберова България изглежда несъстоятелно, защото тогава нашата България трябва да е Аспарухова, а действително по географско разположение не е. За летописите България е позната като Дунавска България, за да се различава от Волжка България и предишната Велика България на Кубрат.
                  Гърците си тачат героите и имената от античността. Те например почитат много герои, които може би не са били реални личноисти. Защо например се почитат Херкулес, Тезей, Персей и Белерофонт, като не е сигурно дали са живяли или са обобщени образи. Следващите герои от Троянската война също: Ахил ,Агамемнон, Аякс. За Троянската война основно знаем от Омир, който е живял около пет века по-късно. Истинските гръцки герои и личности са Темистокъл, Перикъл, Леонид. Александър Велики е една от най-ярките им личности, пред която се прекланят по-късни пълководци, дори и великият Гай Юлий Цезар. В такъв случай защо да не почитаме и ние своя Авитохол. Няма защо да се спори дали е Атила или не, дали отначалото или в края на периода са истинските му години. 
               При наличие на ндве Българии е нормално да помислят хората за едно обединениие. До преди няколко месеца подобна идея няма как да ми дойде, но сега е момента да се сближим. Естествено Великите сили няма да позволят Македония да се преимеенува на Охридска или някаква друга България и примерно след десетилетие да се обяви ново съединение на България. Към момента е много трудно някоя държава да завладее по някакъв наччин друга или част от нея и да бъде призната. Второто е особено трудно постижимо, но обстановката в политиката е динамична. Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Някои държави побързаха да си променят местоположението на посолствата си в Израел. В Йемен се води война, в Катар има напрежение. Всичко обаче бледнее пред военните действия в Сирия и Ирак, защото се пресичат интересите на много държави. Турция вече не е лоялен съюзник на САЩ и Нато, а се държи за Русия и Иран. Нещаъта идват от противопоставянето нашиити и сунити, разбирайте Иран и Саудитска Арабия. В Европа може би няма да се допусне такова нещо, но трябва внимателно да се пипа. 
                   Отначало при приемане на име Охридска България ще е добре да си сближим позициите и постепенно да се привържим една към друга двете държави. Досега делихме историята  и националните личности. Македонските историци( историчари) още не са намерили и няма да намерят окуъмент, написан на македонски език. В Македония се говори на наречие на бъларския език. Азбуката им може лесно да се оправи, а не когато два пъти ходих в Македония цялата группа да си купува македонски вестници и да пада от смях, като ги чете. Само да вметна какво каза един човек от групата" Не трябва да четете македонски вестник, когато пиете кафе, че ще се задавите".
                   По отношение на външната политика България и Македония е наложително да са на една позиция. Очаква се подкрепа от стана на Хърватска и Турция по презумция, че двете държави ще са против Сърбия и Гърция. Словения мисля, че няма да вземе отношение, защото е по-встрани и по-близом до зарпада. Страните от Вишеградската четворка може да се види как да са на наша страна. Те и без това не долюбват ограниченията, които иска ЕС да им наложи, най-вече за броя нан приетите емигранти. При евентуално обединяване на България и Македония ще има малцинства, а без това не може. Може би Япония е най-чистата нация. Не трябва да се обелва дума за подялба на държавата  от съседни страни, особено Албания и Сърбия. Мечтите за Велика Сърбия не са живи,  но може някой националист на власт да ги съживи. Черна гора обикновено е със Сърбия, най-късно се отдели. За Велика Албания се   чува от десетина години. Албанците искат Косово и Западна Македония да са тяхни. Именно при създаването на Косово имаше условие гербът на новата държава да не прилича на албанския орел. Като погледнем историята назад във времето ще кажим" Такова животно няма". Иде реч за Велика Албания. 
                Примерът, който Зоран Заев даде при срещата с лидерите на съседните държави идва да покажи, че е време македонците да се отърсят от м иналото и от промиването на мозъците и да вървят към европейска ориентация, където им е мястото. Не казвам, че трябва да скъсат отношения със Сърбия, Черна гора, Гърция. Очаквано Гърция трудно ще склони да приеме някакво име, но трябва да се направи някакъв допустим компромис в името нан подобряване на положението. Иска са добросъседски отношения и едно пренаписване на историята. Да е обща и единна за Балканския полуостров, защото от векове имаме общо минало и събитията в региона се разглеждат и учат като цяло. При правилен подход може Балканския полуостров да се съживи и да не е толкова изостанал спрямо Европа. Няма как да се говори да ги догоним, но поне да не продължаваме да изоставаме.
                 Написаното е изцяло мое мнение, като не задължавам и не настоявам никой да го  приема изцяло. Очаквам мнения и коментари.
                 




Гласувай:
58



1. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
24.05.2018 00:21
Да, нормалното име на областта, исторически и географски е да бъде Югозападна България!
И тези, които с решенията на Берлинския конгрес са създали този феномен, трябва да го предложат Или да отменят решенията му-поне в тази част
Ние не си защитаваме интересите!
Северна Добруджа е дадена на Румънците за 101 години Трябваше да я върнат през 1979 година Брежнев е казал, че сем едно, няма смисъл Плюс това,те, румънците порумънчиха Българите Ако в първата година там е нямало и един"румънец" сега няма Българи
Солунска Македония е анексирана от Гърция през 1919 година, след оттегляне на френския корпус Без официален международен документ Последният валиден е, че е българска!-Без Солун!
Да, хумористично го написах, че не е работа на Гърция да се занимава с името на призната от ООН държава Да , отклоняма вниманието от себе си по този начин
Но на Гърция се чува думата
И не е редно, ние ,в тази ситуация да мълчим!
Да, глупаво сме признали тази част от България за държава, но пък имаме право за становище!И то да бъде чуто!

лека нощ, Адаш!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Допълнение!
24.05.2018 00:24
Постингът , в който коментирах поведението на Гърция, а и нащето , по изкуствено създадения проблем е:
"Смешен, бебешки плач"

цитирай
3. barin - Здравей, Адаш. Написах темата по ...
24.05.2018 05:48
Здравей, Адаш. Написах темата по повод запитване и искане да се произнеса по случая за името на Македония от две групи. Затова не бързах и обмислих нещата. Договорите не се спазват, а България няма поддръжка навън. За Гърция Европейския съюз направи прекалено много: спасиха ги наскоро на два пъти от фалит, отпуснаха им огромен заем, който ме съмнява да бъде погасен. Иначе на думи всеки има право на глас и тежестта на гласовете е еднаква за всички.
Поздрави!
цитирай
4. atil - На древнобългарски е - Мак - вълк, ...
24.05.2018 07:04
На древнобългарски е - Мак - вълк, идан - долина. Вълча долина. Ама на кой му пука. Древните македонци не са гърци. Но те най-напред се елинизират а подир тях и траките
цитирай
5. barin - Благодаря, Атиле. Гърците имат ...
24.05.2018 07:06
Благодаря, Атиле. Гърците имат навика от древни времена да си присвояват исторически личности и събития. Вълка е тотемно животно у древните българи.
Поздрави!
цитирай
6. atil - Не са за съжаляване много заради ...
24.05.2018 07:23
Не са за съжаляване много заради безчинствата над българщената в оня край. А иначе като българи имат право да претендират за името Македония. И дори да поискат Гърция да не го употребява като окупатор и денационализатор.
Но те тъй като са никакви не ги знам какво ще поискат или ще дадат в този спор.
цитирай
7. barin - Поначало за съседите българите ...
24.05.2018 07:26
Поначало за съседите българите имат отрицателно отношение. Вършили са злини на нас, освен че сме воювали.
цитирай
8. kvg55 - barin,
24.05.2018 09:45
Западните покрайнини са Западна България. А Македония е Българска Македония. Такова трябва да е името й.
цитирай
9. otherwise - И аз мисля, че гърците
24.05.2018 11:18
през вековете са присвоили и присвояват чуждите достижения във всяка област, особено относно история, изкуство, архитектура и наука. Но още по-гадното е, че за да прикрият тези кражби, са унищожавали всеки корен, всяко доказателство, всеки първоизточник наред. Изключително подмолни и безскрупулни в алчността и стремежите си. Съградили са империя от остатъците на онези, които са излъгали, измамили, деформирали.

Все пак върху тях, като върху данайци, тоест - от коляното на Дан, тегне проклятие. А нечестието не е безконечно...

Македония е Българска. И това е неопровержим факт, а не пристрастие или интерес. Дано устои и запази идентичността си и суверенитета си! Поне тези, които има в момента, въпреки че те са съвременните и далеч от блясъка и величието, които са били. Но поне да оцелее. Там внедриха предостатъчно чужди паразитни интереси.

Поздрави за темата, Барин!
цитирай
10. barin - Здравей, kvg55. За Западните по...
24.05.2018 11:36
Здравей, kvg55. За Западните покрайнини имам друга тема, която си я чел. Ще припомня:
barin.blog/history/2017/12/17/na-kogo-triabva-da-prinadlejat-zapadnite-pokrainini.1583380
Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей, otherwise. За гърците ...
24.05.2018 11:38
Здравей, otherwise. За гърците редовно пиша, че крадат историята и присвояват всичко. Дори както пишеш, гадно е, че унищожават документите. Имат добри международни позиции и номерата им минават. Надявам се всичко да си дойде на мястото. Македония си е българска и затова в името им трябва да има думата България.
Поздрави!
цитирай
12. germantiger - ...
24.05.2018 12:00
Убеден съм (ЗА ЖАЛОСТ), че Гърция, Сърбия ще са против ОХРИДСКА БЪЛГАРИЯ като име, вероятно и Албания.

Ако България и Албания можеха да направят "ос", заедно с Хърватия, Босна и словения - ще е друго.

Подялбата на Македония между Българеия и Албания след време би било реална политика, но това няма да стане, за съжаление убеден съм.
цитирай
13. barin - Напълно си прав, Тигре. Албания ...
24.05.2018 12:05
Напълно си прав, Тигре. Албания по-скоро е с Турция. В този случай може да е против Гърция. Изобщо на Балканите се преплитат интересите на всички държави, а също и на по-силните по света. Всеки си държи на своето. За нас няма явно противопоставяне, както Сърбия- Хърватия; Гърция-Турция; Гърция-Македония, Сърбия- Босна и Херцеговина. Босна и Херцвеговина неумишлено ги пропуснах при анализиране на политическата обстановка.
Поздрави!е
цитирай
14. nedovolen - Хубав пост относно дължината - о...
24.05.2018 17:49
Хубав пост относно дължината - обичам да се шегувам.
Заглавието е нищожен проблем. Проблема по земята е това на хората в главата.
Техен си проблем.
Завършвам с познат виц:
Събрали се великите нации да поделят Луната. И македонец там. Хей Луно Лунооо, земльо македонска, и тебе ке поделят.
:)))
цитирай
15. get - Проблеми относно името на Мак...
24.05.2018 18:01
barin написа:

Проблеми относно името на Македония


- Барин, при теб НЕЩАТА ОПИРАТ ДО ИМЕНА(географски) ... а зад тези "имена" - стоят човешки съдби-трагедии ... разделени семейства. Изправяне на брат срещу брата ... ТОВА В ИСТОРИЧЕСКИТЕ НИ УЧЕБНИЦИ ГО НЯМА ... съзнателно е премахнато и не се упоменава!
- Българина(стоящ от двете страни на очертана ни от "блгадетели" граници) ВЕЧЕ Е ЗАГУБИЛ РЕФЛЕКС(-а си !) си по отношение на тези въпроси !

- Ние НЕ знаем СЕБЕ СИ и историята си ... вследствние ТОТАЛНОТО И МНОГОГОДИШНО ОПРОСТАЧВАНЕ - не се ли ПРО-БУДИМ ментално, умрели сме ДУХОВНО ... А "тяло" - което го е напуснало(дух/душа) НАРИЧА СЕ ПОКОЙНИК!

- България е в КОМА ... може и будна да я наречем - но КОМА(при което тялото и органите работят - МОЗЪКА НЕ ФУНКЦИОНИРА)!!!

- Подчертавам основното ... може и да има държава България и българи - но липсва ДУХЪТ на БЪЛГАРИЯ и старите българи - които както го е изпял Вазов(?):

"Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и Те за теб достойни, Майко, бяха!
И твойто име само кат мълвяха - умираха без страх!
..."
цитирай
16. radostinalassa - Сегашните гърци не са генетично българи,
24.05.2018 19:13
каквито са македонците. Те са българи, смесени с арабски и семитски гени. Прочетох на едно място, че гърците са били в миналото българи.
цитирай
17. mt46 - Поздрав!
24.05.2018 19:58
Сложен, изкуствено усложнен е въпросът за Македония! Мъка, мъка!...
цитирай
18. germantiger - ...
24.05.2018 20:04
В политиката гете няма много място за дух, душа итн

Лично моето мнение - ако имахме силни държавни мъже бихме търсили ос България/с ЕС - албания/със САЩ и плюс това Хърватска, БИХ/Босна и Х. плюс Хърватска и Словения

и този съюз трябва да е насочен срещу сърбите/ще рече и унгарците и австрийците имат контрасърбите и срещу гърците - една Турция колкото и да я мразим би била с нас и албания тогава

въобще бъдещето е подялба на Македония между България и Албания

но това бъдеще няма да стане, защото русия и сащ вече са решили какво ще е

ВЪОБЩЕ ГОВОРИМ СИ ПРАЗНО ТУК
цитирай
19. stih - Стойностен постинг!
24.05.2018 20:24
"...Иска са добросъседски отношения и едно пренаписване на историята. Да е обща и единна за Балканския полуостров, защото от векове имаме общо минало и събитията в региона се разглеждат и учат като цяло."

С интерес прочетох и благодаря, Барин.
Честит Празник!
цитирай
20. danailvdimitrov - напълно съзнавам че няма нищо елинско в името Македония
24.05.2018 20:34
Това са тракийски и илирийски племена-сиреч български. Племето македони е съседно на племето едони, те на кикони и т.н. Планината е Беласица с главен град Бела(Пела) на племето беласци (по гръцко произношение пеласги). дядото на Александър Велики е изгонен от олимпийските игри понеже не знае гръцки и т.н и т.н. Имаше карта на едни немски историци за целия полуостров чак до Атика който е населен с тракийски етнос.

НО ....в случая македонците ще трябва да направят големия компромис, а не гърците защото в политиката историческата истина не е от значение.Освен това те мислеха че ще създадат държава с крадена история от България.

Е ето че дойде Видовден. Сега имат много малко полезни ходове а времето не работи за тях.

А колко по-лесно щеше да бъде ако просто поискат присъединяване към България както нарпавиха навремето в ГДР. Както направиха и в Крим. Умните държави събират 2+2 за да направят 4.

Ще дойде време да търсят този вариант и няма да им е до "името" тогава, но може да се окаже прекалено късно .

Ще поживеем ще видим.
цитирай
21. barin - Здравей, nedovolen. Захванах се за ...
24.05.2018 20:41
Здравей, nedovolen. Захванах се за името, но определящо е съзнанието и самоопределянето. Предполагам( в кръга на шегата) си останал удовлетворен от написаното и не си 'недоволен".
Поздрави!
цитирай
22. barin - Здравей, Гете. Зная за човешките ...
24.05.2018 20:44
Здравей, Гете. Зная за човешките съдби, как вследствие несправедливото делене са променяни човешки съдби, разделяни са роднини. В България го няма сега този дух, който в миналото ни носеше успехи ми победи, дори и при предварително обречени позиции. Накрая коментарът ти завършва със стих от познато стихотворение, което на българските празници пускам като песен на група Епизод.
Поздрави!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
24.05.2018 21:22
barin написа:
Здравей, Адаш. Написах темата по повод запитване и искане да се произнеса по случая за името на Македония от две групи. Затова не бързах и обмислих нещата. Договорите не се спазват, а България няма поддръжка навън. За Гърция Европейския съюз направи прекалено много: спасиха ги наскоро на два пъти от фалит, отпуснаха им огромен заем, който ме съмнява да бъде погасен. Иначе на думи всеки има право на глас и тежестта на гласовете е еднаква за всички.
Поздрави!


Похвално, че си се заел с въпроса и ти е поръчан!
Да, ние нямаме нямакви позиции на тежест, съгласен съм!
Но моето верую е друго И дългогодишният опит ме е научил, че не греша
Правя това, което съм сигурен, че трябва да правя И не се предавам на първо препятствие, даже не ги броя!
Ние трябва да правим това, което смятаме, че е правилно за нас! Културно и елегантно, без да ни интересува , каква ще е предполагаемата реакция!
Особено пък като мълчим при такава постановка, никой няма да ни потупа по гърба бебето получава мляко не като си стиска устата , а като плаче!
И какво печелим от лекото потупване по гълрба, затова ,че мълчим? Че ни признават за мекотели ли?
Какво печелим от безучастното ни поведение в случая? Ами утре те ще се спогодят и третият го ритат в такива случаи!
Защо поне в ЕС не се постави въпросът, че това са отнети земи с решение на Берлинския конгрес от нас, не от гърците! И те с какво право имат претенции към името на призната държава? И накрая, какво смятат да правят със земите на Егейска Македония-101 години изтичат догодина, не 2020 година! Затова ли са погърчили всичко там? Както и румънците!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
24. barin - Здравей, Радостина. Гърците и б...
24.05.2018 21:30
Здравей, Радостина. Гърците и българите нямат общ произход. Която и теория за произхода на българите да се вземе от трите, никъде не ни сродяват с гърците.
Поздрави!
цитирай
25. barin - Здравей, Марине. Сложен е въпросът ...
24.05.2018 21:32
Здравей, Марине. Сложен е въпросът за името на Македония и затова трябва много да се внимава и да се прояви дипломатичност.
Поздрави!
цитирай
26. barin - Здравей, Тигре. Ако се ръководим от ...
24.05.2018 21:41
Здравей, Тигре. Ако се ръководим от принципите" Приятелите на моите приятели са мим приятели" и "Враговете на моите врагове са мои приятели"" може да има варианти за съюзяване с някои страни. Излиза, че трябва да се направят компромиси така, че да избегнем по-голямото зло и да не сме на страната на губещите. С Албания може да има вариант за подялба на Македония, защото в западна Македония се говори на албански и албанците са много. Албания няма да се съгласи лесно. Русия и САЩ ще имат думата, защото без тяхно одобрение няма да мине. При всички случаи в името на западната ни съседка трябва да присъства име България.
Поздрави!
цитирай
27. barin - Здравей, Елице. Аз както обикно...
24.05.2018 22:05
Здравей, Елице. Аз както обикновено не вземам крайни позиции при писането, за да няма сърдити. Изразявам своето мнение и обмислям всичко. И ти пишеш добре, но не мога да насмогна да изчета всичко на всеки.
Поздрави!
цитирай
28. barin - Здравей, danailvdimitrov. За п...
24.05.2018 22:10
Здравей, danailvdimitrov. За произхода на гърците е така. Думите подсказват, защото гръцкия език е специфичен и липсват доста звуци. Те са крадци на история и факти. Неочаквано дойде момента, когато нещата и несправедливостите може да се оправят.Зависи как ще се постъпи. Постъпката на Германия е за пример за обединение. Обратно- разделянето на Чехословакия е пример за доброволно цивилизовано разделяне на две държави.
Поздрави!
цитирай
29. barin - Здравей, Адаш. Имам още няколко ...
24.05.2018 22:14
Здравей, Адаш. Имам още няколко поръчки за написване на теми, но приех точно тази. Тя е актуална и стои на дневен ред. Не може прекалено дълго да се разисква този за повечето държави маловажен въпрос. Истината рано или късно излиза наяве. Ако сроковете за предаване на земи на Гърция и Румъния са изтекли и не се възстановят, трябва да има санкции, но няма коя страна-постоянен член на Съвета за сигурност да поиска. В историята има подобни примери с връщането на Хонг Конг и Макао на Китай.
Поздрави!
цитирай
30. germantiger - към данаилдимитров
24.05.2018 22:45
истината е друга нежели твоите пожелания за траките

ЗА АЛЕКСАНДЪР И ЕЛИНСКАТА МУ СЪЩНОСТ

Първо "около" темата

-Според Херодот македонците били дорийско племе, което заселеило областта преди това основно обитавана от илири и траки, дорийското племе се варваризира смесвайки се с тях и макар да застава начело на владетелите и да заема основно място в Македония е презряно от елините и поради това македонците не са приемани за истински гърци.

-Филип на 15 години пристига в Тива и живее там като заложник 3 години запознавайки се с елинската култура, живее в дома на Епаминонд, учи се при философ-питагореец, запознава се с Пилопид и изучава елинското военно изкуство в юношеството си.

-Панелинската програма на Исократ:предлага в писмо-"прокламация" към Филип да застане начело на обединена Елада и да поведе обединени нейни войски срещу Персия и Азия. Предлага се съюз на Аргос, Спарта, Тива, Атина и Македония.

-Коринтския конгрес от 338г.пр.н.е.:във 2 точка се установява незабавен мир между всички в Елада и прекратяване на морското пиратство между полисите. На този конгрес Филип предлага за разискване най-важния за него въпрос-война срещу Персия и то общогръцка. Предлога е както той казва отмъщение за безчинствата на Ксеркс и войските му, нещо повече той предлага обединение на всички гърци и скок на Изток включително религиозна война. Филип е провъзгласен и гласуван за върховен главнокомандващ на Елада (с изкл. на Спарта) и то с неограничени пълномощия във воденето на войските.

ДОТУК

1.МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СА НАРЕЧЕНИ НЕГЪРЦИ, А СА "КВАЛИФИЦИРАНИ" КАТО "НЕЧИСТИ" ТАКИВА.

2.ФИЛИП РАСТЕ В ЕЛИНСКА СРЕДА, ВЪЗХИЩАВА СЕ И ДОРИ СЕ ОПИТВА ДА НАЛОЖИ ГРЪЦКИ ЕЗИК В ДВОРА СИ, ЕЛИНСКА КУЛТУРА СЪЩО.

3.СТРЕМЕЖА М Е ДА ОБЕДИНИ ЕЛАДА, ДА ОБЕДИНИ ВОЙСКИТЕ И, ДА ПОВЕДЕ ВОЙНА СРЕЩУ ПЕРСИЯ И ТО С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, ЧЕ ТОВА Е ВОЙНА НА ВСИЧКИ ЕЛИНИ СРЕЩУ АЗИЯ.
цитирай
31. lexparsy - С голям интерес прочетох професионалния ти анализ
24.05.2018 22:59
И аз с кратки думи за учудване се питам как ли ще просъществува този уникален политически казус и тълкуванието му. Дали една бивша нечия република не е всъщност една бивша провинция...
И особено на фона на така преиграното и изопачено и от натрапено от Македония "национално самочувствие" !
цитирай
32. germantiger - +
24.05.2018 23:09
- За хетайрите, за царската ила, за охраната в ежедневния живот-отряда агема няма да пиша, няма да се разпростирам и върху фалангата, за нея схеми, разсъждения, варианти са писани и може да се набере цяла книга или поне есе, ще се огранича в някои детайли:

- Някои предполагат, че фалангата за първи път е ползвана в Елада от Федон ок. 675г.пр.н.е., за гърците това е било „иновация”, но се предполага, че преди това тя-фалангата е създадена в Азия-на една от шумерските стени в Лагаш има изобразена фаланга и то ок. 3 000 г.пр.н.е. Македонците обаче заимстват фалангистите от гръцката фаланга и тежката пехота хоплити-за тях също има писани книги, вероятно само за легиона и неговите формации има повече графомани.

- Еней Тактик описва, че Филип в 341г.пр.н.е. ползва катапулти и подвижни обсадни кули според Диодор на височина 36 метра при обсадата на Перинф. Каташпултите македонците отново научават от елините, а не от траките. За обсадното и „инженерно” искуство на гърците имам 3 книги само за това специализирани, с примери и обсади коя от коя „по-чудновати”, едва ли някой ще ми предложи примери на тракийски войски в онова време, които въобще да се доближават до обсадния парк, „техника” и приьоми на елините-Филип обаче е имал такъв обсаден парк, а по-нататък ще напиша какво прави самия Александър и то срещу скитите.

- Полисите на коринтския съюз предосатяват в армията на Филип 7000 хоплити въоръжени по гръцки образец и 5000 гръцки наемници-хоплити и пелтасти, самия Филип набира и критски стрелци, които за времето си едва ли са имали равни в Елада.

Филип също така по елински образец и почин построява флот от леки галери-екипажите им са предимно от кипърци и финикийци, не от траки.

ИЗВОДИ

1.АКО ПИША ЗА ИЗВЕСТНИТЕ „НЕЩА” КАТО КОЛКО ГРЪЦКА Е ФАЛАНГАТА В МАКЕДОНСКАТА АРМИЯ ЧАСОВЕ НЯМА ДА СТИГНАТ.

2.ЗАТОВА ПОСОЧИХ НЯКОИ МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ-РАЗЛИКАТА В ОБСАДНАТА ТЕХНИКА КАКВАТО ТРАКИТЕ НЯМАТ РАВНОСТОЙНА НА ЕЛИНСКАТА И МАКЕДОНСКАТА.

3.ФЛОТЪТ, КОЙТО Е ПО ЕЛИНСКИ „ОБРАЗ И ПОДОБИЕ”

4.НАЕМНИЦИТЕ И ТО В ХИЛЯДИ БИЛИ ТЕ ГРЪЦКИ ХОПЛИТИ, КРИТЯНИ ИЛИ КИПЪРЦИ...ДОРИ ФИНИКИЙЦИ, ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЕ И ТРАКИ.
цитирай
33. germantiger - финално за ЕЛИНСКОТО В АЛЕКСАНДЪР
24.05.2018 23:10
За самия него:
- В детството си Александър първо е „поверен” на дойката си Ланика, после на Леонид-родтсвеник на Олимпиада-майка му, впоследствие на Лизимах от Аркания, който е ласкаел Филип наричайки го Пелей, себе си-учителя Феникс , а Александър логично Ахил, както е в Илиада. Впрочем образите с които е расъл Александър са отново елински епос-Илиада. 13 годишен Александър е даден на Аристотел, чийто баща Никомах е бил преди години лекар в двора на бащата на Филип-Аминта II, оттам Филип се запознава с Аристотел-знаменития ученик на Платон. Започва растежа и оформянаето на Александър тъочно в юношеството сред гърци и в елинска среда и култура...

- Аристотел подарява на Александър „Илиада”, която и точно тази от учителя си той носи със себе си във всеки поход по света. Нещо повече-по-късно Александър поръчва на Харпал да го снабди с още елински книги-не тракийски разбира се, а именно:

Книги на Филист, трагедиите на Еврипид, Софокъл, Есхил, поемите на Телест и Филоксен-елини, не други!

- Като хлапак обаче Александър започва да мрази персите и да има една мечта-победата над Персийската империя и завладяването на целия (тогава познат) свят. Любопитни детайли като това, че е бил бжърз бегач и са му предложили да участва в олимпийски игри на което отговорил-съгласен съм, но мои съперници трябва да са само царски синове, или това че в живота си се е женил 2 ПЪТИ, но вероятно е обичал само 2 жени-майка си и дойката, не друга. Да спомена също, че никъде не е упоменато, че е бил хомоксексуален или бисексуален!!! Никъде от негов близък до ежедневието му съвременник! Подобни детайли нямат отношение към темата и спирам дотук с тях.

- За елините „около” него:много голям брой гръцки инженери и строители на обсадна техника, тесалиеца Диадес, който превзема Тир за Александър, архитекта Дейнократ, който „проектира” първата Александрия и останалата до днес, Аристобул-историк, географ и архитект, Евмен от Кардия-водил „канцеларията” и ежедневните походни записи, есететсвоизпиталя Филип от Акаркания...голяма група математици пресмятащи пътища, изминати разстояния итн-елини!

ИЗВОДИ

1.АЛЕКСАНДЪР ИЗРАСТВА СРЕД ГЪРЦИ, ВЪЗХИЩАВА СЕ ОТ ГЪРЦИ И КАТО ГРЪК МРАЗИ ПЕРСИТЕ.

2.В ПОХОДИТЕ МУ ГО СЪПЪТСТВА ЕЛИНСКАТА КУЛТУРА КАТО ЛИТЕРАТУРА, КОЯТО ТОЙ САМ ИЗБИРА, НЕ КАТО ДЕМОНСТРАЦИЯ, А ЛИЧЕН ВЪТРЕШЕН ИЗБОР И ПОТРЕБНОСТ НА ЧОВЕКА, НЕ ЦАРЯ.

3.ОКОЛО НЕГО СА ПОЧТИ САМО ЕЛИНИ-УЧЕНИ И ТВОРЦИ, ТОВА КОЕТО ИСКА ДА ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ КАТО СЛАВА И ЗНАНИЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНО ТОЧНО ЗА ЕЛИНСКИЯ СВЯТ...ТРАКИТЕ НЕ СА СРЕД „ИЗБРАНИТЕ”!
цитирай
34. germantiger - финално
24.05.2018 23:19
Не съм фен на гърците - днешните дори ги презирам и мразя

обаче повече обичам истината, отколкото мразя гърците

PS

ОМИР НЕ Е НАПИСАЛ ИЛИАДА - ТОЙ Е БИЛ СЛЯП "мамка му" - РЕЦИТИРАЛ Я Е

не помня колко бяха автентичните запис и препис на илиада - мисля, че два, след тях са всички други "интерпретации" и вариации, но за това може да не съм точен

виж за войната съм бетон в това което вкратце написах - преди години съм писал постинг с конкретика КАК АЛЕКСАНДЪР БИЕ БАКТРИ, СКИТИ И ВСИЧКИ КАНДИДАТ-БЪЛГАРИ, които автохтонистите си въобразяват за българи - всички Сашо дивака ги е бил, без изключение - планинци, мланинци, скитари и останалите земни, само извънземни не е пребил - ФАКТ
цитирай
35. get - В политиката гете няма много място ...
25.05.2018 00:28
germantiger написа:
В политиката гете няма много място за дух, душа итн

Лично моето мнение - ако имахме силни държавни мъже бихме търсили ос България/с ЕС - албания/със САЩ и плюс това Хърватска, БИХ/Босна и Х. плюс Хърватска и Словения

и този съюз трябва да е насочен срещу сърбите/ще рече и унгарците и австрийците имат контрасърбите и срещу гърците - една Турция колкото и да я мразим би била с нас и албания тогава

въобще бъдещето е подялба на Македония между България и Албания

но това бъдеще няма да стане, защото русия и сащ вече са решили какво ще е

ВЪОБЩЕ ГОВОРИМ СИ ПРАЗНО ТУК


Охулиха те злобно враговете,

прокле те лицемер и фарисей,

но твоята съдба по-ярко свети:

Българио, живей!



Жестоки рани те покриха, злото

извика с радост: „Тя ще угасней!“

Но ти издигна гордо пак челото —

Българио, живей!



„Да мре! — решиха на съвет събрани

вразите, — щом за себе по милей!…“

Но ти каза: „Не ща да мра, душмани!“ —

Българио, живей!
цитирай
36. barin - Здравей, lexparsy. Интересни са ...
25.05.2018 05:53
Здравей, lexparsy. Интересни са фактите около Македония. Винаги е била една провинция, гръцка, римска, българска. Казусът трудно ще се реши, защото всички предложени в темата от мен имена, както и други неспоменати ще срещнат съпротива, предимно гръцка.
Поздрави!
цитирай
37. barin - Здравей, Тигре. Гръцката история ...
25.05.2018 05:57
Здравей, Тигре. Гръцката история представлява интерес за много хора. Те са дали доста неща на света, но имат мания да се възвеличават. И сега се ползват с привилегии в Европейския съюз, защото ако друга държава беше закъсала като тях едва ли щяха да ги спасят. Мисля, че в темата посочих повече отрицателни качества на гърците, но това не означава, че няма нищо положително в тях. Ние като съседи, с които сме делили територия и воювали е нормално да имаме натупан негативизъм.
Поздрави!
цитирай
38. barin - Благодаря на Тигъра и Гет за обши...
25.05.2018 05:59
Благодаря на Тигъра и Гет за обширната и систематизирана информация, която дадоха. И аз имах очаквания, че темата ще породи много коментари, защото позициите нан хората по въпроса не са еднакви.
цитирай
39. tota - Поздрави, за верния и прецизен поглед върху проблема за името на Македония!
25.05.2018 13:02
Иване, прочетох внимателно не само направения от тебе обзор върху проблема, но и коментарите. Колкото и вярна да е интерпретацията на проблема, затова че се преплитат отново интереси, на самата Македония,на съседните й държави, и други фактори, а така също и насажданото с години, че не са българи, а македонци си казва своето. Забелязва предпазливостта в изявленията на политиците им. Могат да се обърнат процесите в Македония само от обстоятелства или от натиск от т.н. Велики, които изкуствено я създадоха преди време. В противен случай ще се люлее още дълго от своето величие, докато я превземат или разделят албанците. Не случайно е възникнал израза, че "българите са от Бога, а македонците от Тито" (добавям и не само) . Времето ще покаже, кое ще надделее. Ето един интересен материал по проблема за Балканите. https://www.dnes/balkani/2018/05/25/ot-skopie-borisov-se-bori-lyvski-i-smelo-za-balkanite.377466?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=footer
Хубав ден!
цитирай
40. germantiger - ...
25.05.2018 13:49
Гете - потвърждаваш, че съм прав - "популистки" със стих, но разбира се, съм прав.

Там се решават съдбите на народите, а не в справедливостта на някоя душа - стиховете също казват това!

...

Гърците имат огромно самочувствие, част от което БЕЗ покритие, манипулират, ползват се вероломно от миналото си и имат тази мания за величие както си написал.

Същата мания за величие имат и българите впрочем, разбира се далеч по-малка от гръцката и без полза пред света защото нищо не носи на България.

И двете мании почиват на заблуждения, митове и откровени лъжи.

Всеки народ трябва да има доза задравословна мания за величие, но на изток/и юг тя е основана на много повече неистини и митологеми.
цитирай
41. get - Гете - потвърждаваш, че съм прав - ...
25.05.2018 14:34
germantiger написа:
Гете - потвърждаваш, че съм прав - "популистки" със стих, но разбира се, съм прав.

Там се решават съдбите на народите, а не в справедливостта на някоя душа - стиховете също казват това!

...

Гърците имат огромно самочувствие, част от което БЕЗ покритие, манипулират, ползват се вероломно от миналото си и имат тази мания за величие както си написал.

Същата мания за величие имат и българите впрочем, разбира се далеч по-малка от гръцката и без полза пред света защото нищо не носи на България.

И двете мании почиват на заблуждения, митове и откровени лъжи.

Всеки народ трябва да има доза задравословна мания за величие, но на изток/и юг тя е основана на много повече неистини и митологеми.


- Ясна ми е "политиката" на ВЕЛИКИТЕ сили?

- Велики по силата на това - че? ПРЕДСТАВЯТ ЖЕЛАНОТО ОТ ТЯХ ЗА ИСТИНА! Против това ПИШАТ УЧЕНИ - не политици КОИТО ТВЪРДЯТ?
А/ Германците Филмерайер и Фасмер (езиковеди и историци): - За присъствие на "СЛАВЯНСКА" ТОПОНИМИКА на БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ, ... и то от ВРЕМЕ МНОГО по-рано, от когато е възприето СЛАВЯНСКОТО ПРИШЕСТВИЕ(датировка на същото ?) на юг от Дунав?
Б/ За това говори и един архиепископ Исидор - като в подкрепа на същото ЦИТИРА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОР - Монемавсийската хроника?
В/ В противовес СЛАВЯНСКО ПРИШЕСТВИЕ на БАЛКАНИ ... говори и ОКСФОРДСКАТА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ - в която се казва:
"Ако приемем, че до МАКЕДОНЦИТЕ(народ и език) Е НЯМАЛО ДРУГ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД - то тогава МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ - за някакво МНОГО ДАЛЕЧНО НАРЕЧИЕ НА ГРЪЦКИЯТ!
Г/ За това което обяснявам се говори и във военните доклади останали от ЕКСПЕДИЦИЯТА НА ЕКАТЕРИНИНИЯ адмирал УШАКОВ - изпъстрена С ТОПОНИМИ ОТ НЕГРЪЦКИ ПРОИЗХОД - в места ЗА КОИТО "ВЕЛИКИТЕ СИЛИ" - пишейки историята на ГЪРЦИЯ ... твърдят САМО ГЪРЦИ СА ЖИВЕЛИ ... от АНТИЧНОСТТА ДО МОДЕРНИ ВРЕМЕНА?
Д/
- Като пример за ТОВА КОЕТО ИСКАТ ДА КАЖАТ В ОКСФОРДСКАТА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ? - МОГА ДА ТИ ДАМ ОБОСНОВКА/доказателство-пример? - че наименованието на двете ПРИЕТИ ЗА "гръчцки" ПОНЯТИЯ "фаланга" и "хоплит" - са ОТ НЕ-ГРЪЦКИ ЕЗИК - Кой ли ще е той?
Е/
Мога да дам за ПРИМЕР И ТРАДИЦИИ В МОНУМЕНТАЛНО СТРОИТЕЛСТВО/архитектура на култови сгради ОТ ЧЕТВЪРТИ ВЕК(датировка) - Които не са типични за ГЪРЦИ-ГРЪЦКА ЦЪРКВА ... тоест от което можеш да си направиш извода - ОТ КОГА и ПРИ КОИ ХОРА по ТЕЗИ ЗЕМИ Е ВЪЗПРИЕТО И ИЗПОВЯДВАНО ХРИСТИЯНСТВОТО ... ОЩЕ ОТ ВРЕМЕ НА КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ - като ПОСЛЕДНИЯ НАЙ-МАЛКО МОЖЕМ ДА ГО ПРИЕМЕМ ЗА ГРЪК?
ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СЪМ УБЕДЕН – ПРЕСЛАВ и ПЛИСКА (както ни казва Кедрин) НАЧАЛОТО ИМ Е ПОСТАВЕНО …? – Още при Константин ВЕЛИКИ! Това в КОНТЕКСТА НА КРЪГЛАТА ЦЪРКВА – Преслав?
- С аналогична архитектура ХРИСТИЯНСКИ СГРАДИ(църкви) е и тази известна, като „Червената църква”
https://commons/wiki/File:Red_Church,_Bulgaria_2013.jpg – на приложения фотос, намираща се в близост до гр.Перущица?
ПРОСТО ПОТЪРСИ - КЪДЕ ИМА ПОСТРОЕНИ РОТОНДИ - народа които ги е строил?
- Датировката на ЦЪРКВАТА – ЗАБЕЛЕЖИ ? е от КЪСНА АНТИЧНОСТ(IV – VI-ти векове) – отговарящо на времена и нрави в Църквата, известни, като ИКОНОБОРСТВО, МОНОФИЗИСТВО и АРИАНСТВО?
- Повече по въпроса ЗА ДРУГИ ТАКИВА ЦЪРКВИ С ПОДОБНИ … ДАТИРОВКА И АРХИТЕКТУРИ – Можеш да прочетеш при д-р А. Чилингиров – за да свържеш нещата в логическа връзка/последователност!
... ТУК ЩЕ СПРА С ПОМЕННИКА ОТ ФАКТИ-ДОКАЗАТЕЛСТВА !

- Като ще ПРИПОМНЯ - КАКВО ПИШЕ В 1904 година в биографичната повест за ТОЦЕ ДЕЛЧЕВ, комитата и поет Пейо Яворов?
- Цитат:

„ДЕЛОТО на Каравелова, Ботева и Левски, ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЦЕЛОКУПНАТА БЪЛГАРСКА РОДИНА чрез революция, БЕШЕ ОСУЕТЕНО(!), ако не случайно, поне твърде неочаквано. То се знае, апостолите на българската свобода не мислеха, че петвековния роб ще види боева сполука.
Но ТЕ ИМАХА ПРЕД ВИД СИГУРЕН ПОЛИТИЧЕСКИ УСПЕХ.
Българското движение, оставено да се развива в еднъж усвоената посока, рано или късно би достигнало целта си. Мизия, Тракия и Македония в неразривно единство стъпка по стъпка напред биха получили самоуправление.
НАРОДЪТ, изнесъл на плещите си трудната борба, горд в съзнанието на извършения подвиг, би знаел да цени благото на свободата. И НАШЕТО ПЛЕМЕ, СВЪРШИЛО ПРЕДВАРИТЕЛНАТА РАБОТА ПО ФОРМИРАНЕТО СИ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА ЕДИНИЦА, БИ СЕ ПРЕДАЛО НА ТИХО КУЛТУРНО РАЗВИТИЕ КАТО ДОСТОЕН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА КУЛТУРНИТЕ ЧОВЕШКИ ПЛЕМЕНА.
ОБАЧЕ РУСИЯ, възползувана от смутовете в европейските турски области през нещастната 76 година, ПОИСКА ДА ОСЪЩЕСТВИ ИЛИ ПОНЕ В КРАЕН СЛУЧАЙ ДА ПРИБЛИЖИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА СВОИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛНИ НАМЕРЕНИЯ спрямо турското наследство.
ТЯ ОБЯВИ ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА Освободителна война, която свърши С ЕДИН СЪДБОНОСЕН за нас РЕЗУЛТАТ - Отечеството ни БЕШЕ РАЗКЪСАНО НА ТРИ ЧАСТИ(!).
… Ний само ще поменем досегашните съсипателни за народа лутаници на Мизия и Тракия, по-напред всяка отделно, а после съединени, и ще поговорим за областта, която биде оставена под непосредствено турско заповедничество.
Македония, онеправдана от европейската дипломация, протестира твърде смело: Джумайско, Малашевско и Разложко почти цели две години бяха в открито въстание, Прилепско и Охридско, макар за по-кратко време, не останаха надире.
Но ШЕПА ХОРА НЕ МОЖЕХА ДА СЛОМЯТ ВОЛЯТА НА "СЕДЕМ КРАЛЯ" – мъртвородения 23-и член от берлинските постановления хвърляше прах в очите на цял свят.
… Тъй МИНАХА ред ГОДИНИ, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища.
През това време РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО употреби всички средства да покаже, че СЛАВЯНСТВОТО и ПРАВОСЛАВИЕТО СА ДВЕ ОВЧИ КОЖИ ВЪРХУ ГЪРБА НА ЕДИН ХИТЪР ВЪЛК. „
– край на цитата.

Спирайки с цитатите ПИТАМ ОБЪРКАНИТЕ НАЦИОНАЛ-НИХИЛИСТИ, - каквато е блогърката ". radostinalassa" или 1997, ПОРАДИ КОМУНИЗМА а от там и "русофилството" им – Знае ли ТОЗИ ЦИТАТ?

И в заключение СЕ/ви питам?
- Не е ли ВСЕ ОЩЕ АКТУАЛЕН Яворов, С КАЗАНОТО от книгата му за Гоце Делчев :

Дали този ЕДИН ХИТЪР ВЪЛК, отново наметнал върху гърба си двете овчи кожи на СЛАВЯНСТВОТО и ПРАВОСЛАВИЕТО – НЕ ПРОДЪЛЖАВА И В МОМЕНТА, хищно да броди по БАЛКАНСКИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ?


цитирай
42. germantiger - ...
25.05.2018 15:53
Не си коректен и достоен към науката!

Науката и учените са доказали повече чест и честност и много по-малко лъжи.

Вие и без да сте учени фантазирате, гаврите чужда история и присвоявате.

Кои вие ли - всички тези, които нямате подготовка, нямате образование на учени.

Разбира се, че не сте равни на изключения като Шлиман, например.

Нима цялата наука история според теб е манипулирана и подменена или само в частта й за великобългарите?

Нима поколения учени наред и то учени от десетки народи са лъгали в съюз и то много често срещу българите?

Нима всички трудове, годините изследвания и животите отдадени в тях на учени са една лъжа?

Глупости! Разбира се, че не са лъжа - лъжа или заблуда винаги има и ще има, но тя в науката е много по-малко от истината, дори в такава подмена война като история за ВСв или ПСв ако речем.

Потвърждение за истината в науката е всичко онова, което "вие - автохтонистите" ползвате - това са извори НЕ открити от вас, а от "ненавистната" наука, нещо повече - често ползвате и тълкувания на тази наука, методология. Поствате съжденията на други учени в становища различни от тези на официално приетите, но отново учени. Не знам някой от вас да е излседвал, "копал", събирал, намирал извори или чел на класически езици - аз съм учил например калсически езици и работа с извори, но вие - не.

В сблъсък с историци в тозо блог - таквиа като анонимуса, глишев, юлко, гепарда много по-често си личи вашето незнание и разлика между вас и тях. Разбира се, понякога и вие сте прави, а те не са безгрешни, НО ПОДГОТОВКАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО, ПРОФЕСИОНАЛИЗМА правят разликата дори видимо четейки.

Доколкото моя хоризонт се простира, а може той да е тесен и покрива да ми е нисък, но аз съм забелязъл няколко големи лъжи в бг историята

- славянското море противопоставено на малкото бг "орда"

- интерпретациите по руско червено време за всичко след 1878 г.

повтарям интерпретациите

за древната, античната история обаче рядко намирам нещо в което науката според мен лъже-не
цитирай
43. germantiger - финално
25.05.2018 15:55
ЯСНО Е И ДРУГО

НА КОНКРЕТИКАТА "ми" ЗА АЛЕКСАНДЪР - всичко бледнее

там мълчание или оттук-оттам троха ли?

цитирай
44. get - - Изказването ти, ми прави впечатление на една изпразнена от съдържание - АПОЛОГЕТИКА ?
25.05.2018 16:09
germantiger написа:

В сблъсък с историци в тозо блог - таквиа като анонимуса, глишев, юлко, гепарда много по-често си личи вашето незнание и разлика между вас и тях. Разбира се, понякога и вие сте прави, а те не са безгрешни, НО ПОДГОТОВКАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО, ПРОФЕСИОНАЛИЗМА правят разликата дори видимо четейки.
ЯСНО Е И ДРУГО

НА КОНКРЕТИКАТА "ми" ЗА АЛЕКСАНДЪР - всичко бледнее

там мълчание или оттук-оттам троха ли?



- Професор Бернал, от корнуолският у-т, пише:
- Близо двадесет и пет процента от лексиката в гръцкият език е със семитски, произход (корен) останалите с неустановен такъв?

- По повод на това твърдение ПРЕДИ ГОДИНА ВРЕМЕ - влязохму в "лют" спор КАКВА Е СЕМАНТИКА и ЕТИМОЛОГИЯ в името на ОМИРОВИЯ И ГРЪЦКИ ГЕРОЙ "ОДИСЕЙ" ... или на критика-"тракиец" НА ОМИР, от Беломорска тракия с произвещи ЗОИЛ - ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ НА ТЕЗИ АНТИЧНО-ГРЪЦКИ ПРОЗВИЩА ЛИПСВА КОРЕНОВАТА? ... от която те ВЪЗМОЖНО И БИХА МОГЛИ ДА СА ПРОИЗЛЕЗЛИ? - ОЩЕ ПО -СТРАНЕН БЕ факта, с който й ЮЛКО-ЦЕЗАР се съгласи, е че протокореновите от които идват двете "имена" - СА НАЛИЧНИ в БЪЛГАРСКИЯ "СЛАВЯНСКИ" ЕЗИК?
- Още по-странно е, че ЯДОСАН и ЗЪЛ - нито в прото-славянския, нито в старо-руският НЕ СА НАЛИЧНИ?!

- Каква ВРЪТКА Е СТАНАЛА - го има илюстрирано ОТ ЕДИН СПОР НА РАКОВСКИ с ЕЛИНИТЕ В РУМУНСКО - чети?

Действието се развива през 1860-те гг. в гр. Плоещ, Влахия. Ето разказът на д-р Иван Касабов:
“...В Плоещ имало няколко гърци-търговци и един гръцки учител уж добър филолог, но и търговците и те се считали за много учени и надменни над българите.
Често са подигравали българите с българский им произход и им правили много други унижения. Раковски разбрал това, понеже българите му разказали за отношението на гърците срещу българите.
Раковски казал на българите да се съберат вечерта в кафенето и задържат там малко гърците и той да дойде да им покаже тяхната глупава наученост.
Раковски действително ги намерил там, събрани българи и гърци. Раковски познаваше доста стария елински и новия гръцки език, понеже от малък още той е следвал науките си в Цариград и Атина в гръцката гимназия. При това той имаше дар да говори много убедително и ясно. Тук Раковски започнал разговор с гръцкия даскал и други уж по–учени търговци на гръцкий язик, за да ги въведе там, гдето той бил скроил планът си. Раковски влагал в филологията с гръцкий даскал, този започнал да разсъждава надменно. Раковски тогава поискал един тибишир, написал на масата едно голямо число стари елински думи с техните акценти и дигами и прочие. Обяснил какво означават тия дигами и какви букви отпаднали по-после представляват, гръцкий даскал удобрявал, че това е верно.
Тогава Раковски НАПИСАЛ ДУМИТЕ ЦЕЛИ С ОТПАДНАЛИТЕ БУКВИ И ИЗКАРАЛ СЪВСЕМ БЪЛГАРСКИ И ЧЕ ТЕ СА ЗАЕТИ ОТ БЪЛГАРСКИЙ ЯЗИК И ЧЕ БЪЛГАРСКИЙ ЯЗИК СЪЩЕСТВУВАЛ ПРЕДИ ГРЪЦКИЯ И ЧЕ ТОЗИ ПОСЛЕДНИЯ Е РАЗРАБОТВАН ОТ БЪЛГАРСКИЙ ЯЗИК..
Гръцкия даскал се смутил, започнал да дига гюрюлтия, но не можа нищо да отрече в доводите на Раковски, види се толкова бил сведущ в своята филология. Около тях се струпали в кафенето сички румъни и някои румънски професори, които почнали да удобряват доводите на Раковски. Гърците тогава избягали всички от кафенето. А българите укуражени така от триумфа на Раковски, започнали да им викат - “чакайте къде бягате”. Румъните отпосле закачали гърците по тази случка, а българите тогава укуражени обърнали работата също противоположно с тези гърци, започнали да ги подиграват и презират. От тогава тези гърци отбягвали да се срещат с българите...”.

източник: “Моите спомени от Възраждането на България съ революционни идеи”, стр. 46-47, изд. 1905 г., д-р Иван Касабов /1837-1911 г./.

- В задачата ... след тези примери се пита?
ДОКОЛКО Е АВТЕНТИЧНА приписваната на ОМИР - Илиада и Одисея ... от която Сашко Велики - се е учил на ЕЛИНСКО ВЕЛИЧИЕ?
- Защо в ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ОМИРОВ ЕЗИК" - има думи ЕВРОПЕЙСКИ - но НЕ ПРИСЪСВАЩИ В СЪЩИЯ ТОЗИ, ГРЪЦКИ ЕЗИК?
- Аз отговора ГО ЗНАМ ... ма нямам пари и екип да ДОКАЖА С ИЗВОРОВИ ДАННИ - знанията си! С такива пари са разполагали и разпологат такива големи исторически школи като германската и "славянската" - за да доказват ВЕЛИЧИЕТО И ФИЛЕ-ЕЛИНИЗМА СИ?
цитирай
45. katan - Поздрави, Иване!
25.05.2018 16:13
Не смятам да търся или опровергавам, който и да е.
Смятам, че най-точното и правилно историческо име на сегашната Р МАКЕДОНИЯ,създадена повече от изкуствено преди повече от 70 години е
ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!
Това име не съм го измислила аз:). Заимствах го от едно изказване по въпроса от преди няколко години на проф. Божидар Димитров.
Какъв ли вой ще се надигне не само от Гърция?!
Е, това е истината. Навсякъде в писанията, иконописите и дърворезбата в сегашната Р МАКЕДОДИЯ авторите са БЪЛГАРИ от Дебърско и други български градове, които сега са на територията й.
цитирай
46. radostinalassa - get
25.05.2018 18:29
Как разбра, че съм национален нихилист? Докажи го.
А гърците съм сигурна, че не могат да кажат буквите х и коя друга си писал, да не говорим за б и п. Може би ще ни обясниш защо е така.
цитирай
47. radostinalassa - Как можеш да кажеш , че русите са финоугри
25.05.2018 19:16
Те са 16 - 19 % такива в Балтика. Това е все едно да изследваме циганите и да кажем, че са вече може би 30 - 40 % от българите. Или да вземем евреите у нас. Те просто не са българи. Осъзнай се.
цитирай
48. get - @ 49. 50. radostinalassa - Как можеш да кажеш , че русите са финоугри === Вече на няколко пъти - препоръчвам ... ?
25.05.2018 19:35
... четете, мислете - вече след това пишете или говорете?

- Едно НАСЕЛЕНИЕ и ЕЗИЦИ - не случайно са НАРЕЧЕНИ БАЛТИЙСКИ ! А вия какви връзки и екстраполации - правите между БАЛТИКА, БАЛТИЙСКИ ЕЗИЦИ И НАРОДИ ... та от там да ги свързвате с "руснаци" - демек КИЕВЛЯНИ (украинци)... на които МОСКОВИТИТЕ(фино-угри НАРЕКЛИ СЕ ВЕЛИКО-РУСИ) в началото на ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК - ПРИСВОЯВАЙКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЗАКРЕПЕНЕТО ИМЕ на УКРАИНЦИ=РУСИ ... нито смятам, ДА ОБЯСНЯВАМ - ни да коментирам - нито да Ви ОПРОВЕРГАВАМ!

- Слабото ПОЗНАВАНЕ НА РУСКАТА ИСТОРИЯ А ОЩЕ ПОВЕЧЕ НА БЪЛГАРСКАТА ТАКАВА - ви ПРАВИ В СЪЩНОСТТА (ви) нихилист!
цитирай
49. radostinalassa - Много хора не познават историята
25.05.2018 20:35
Посмейте да ги наречете нихилисти. Цитирам ви генетиката, оттам идват до голяма степен действията на хората. Виж САЩ какво прави под маската на демокрацията. Не съм написала нищо криво за историята ни. А това, че тя е свързана с останалата част от европеидната раса е логично и нормално. Посмей да го отречеш. И тук става дума за Източна Европа. Историята днес не може без генетичното изследване, и то е налице. Не знам защо го отричаш.
цитирай
50. radostinalassa - Това , че познавам ..
25.05.2018 20:51
Истинската древна история на европеидната раса, към която принадлежим не е лошо. Трябва всички да го правят.
цитирай
51. barin - Здравей, Ати. Благодаря за коме...
26.05.2018 04:31
Здравей, Ати. Благодаря за коментара. Мисля, че направих обстоен анализ на възможните имена на държавата Македония. Дори днес четох още материали из вестниците и намерих обяснение и сходства с моите разсъждения.
Поздрави!
цитирай
52. get - Не не ги/я познавате!
26.05.2018 07:17
Не не ги/я познавате!
radostinalassa написа:
Това, че повнавам истинската древна история на европеидната раса, към която принадлежим не е лошо. Трябва всички да го правят.


За това говори ТОТАЛНОТО ВИ ОБЪРКВАНЕ - ИЗКАРВАЙКИ НЕ-ПРИНАДЛЕЖАЩИТЕ към Индо-европейците, като ГЕНЕЗИС, КУЛТУРА, ТРАДИЦИИ на велико-русите в СЪЩНОСТТА СИ УГРО-ФИНИ!
цитирай
53. radostinalassa - Докажи го
26.05.2018 08:17
Кои са угрофините и т.н.
цитирай
54. germantiger - ...
26.05.2018 12:06
аз не съм гет, но ще ти покажа част от доказателствата

ПРЕОБЛДАВАЩИТЕ АНТРОПОЛОГИЧНИ ТИПОВЕ СРЕД РУСНАЦИТЕ СА СЪЩИНА НА БЛИЗО ПОЛОВИНАТА СУОМИ-ФИНЛАНДКСО НАСЕЛЕНИЕ

Финландците са характерни с две групи антропотипове - нордически по южното крайбрежие и по западното, плюс столицата хелзинки

другата група са антропотипове характерни същевременно за руснаци и финландци

мога дори да ти ги предложа с параметри

освен това ареала в който навлизат предтечите на руснаците е преди това на чуди и угро-фини
цитирай
55. barin - Угро-финските племена се разсе...
26.05.2018 13:10
Угро-финските племена се разселват из голяма част от територията на Русия и страните от бивша СССР. Не са само унгарци и финландци. Естонците също имат общо с тях, както отчасти и ние. Те са различни от викингите в Норвегия и Швеция.
цитирай
56. germantiger - +
26.05.2018 13:59
Добавено от барин също м- там има взаимопроникване след което вероятно се заражда това, което след време ще се нарече руснаци, но пък ще му дойде името от викингското рус/росс

а гет ще ти напише за езиците - защо угрофините са вън от индо-европейските езици и защо са различни

ОБАЧЕ ТОВА НА РАДОСТИНА НЯМА ДА Й Е ДОСТАТЪЧНО

ТЯ ЩЕ КАЖЕ ПАК - ДОКАЖЕТЕ И В КРАЯ НА КРАИЩАТА ЩЕ ПОЖЕЛАЕ ДОРИ ДА ИДЕМ И ДА Й НАМЕРИМ НАХОДКИ ЛИЧНО

......

НЕ НИЕ РАДОСТИНА, А ТИ ТРЯБВА ДА ДОКАЗВАШ ОБРАТНОТО НА НАУКАТА - НЕ НИЕ, А ТИ ТРЯБ ВА ДА ОПРОВЕРГАВАШ ТАЗИ НАУКА И ДА ДОКАЗВАШ

а ти радостина лесно ще го сториш като постнеш поредната мерзка лъжа и фантазия на някой башкъ росснак

ДА РОСКИНЬО НАЛИ
цитирай
57. radostinalassa - Ти си четвърт германец, послъгваш и ругаеш...
26.05.2018 14:26
Явно не по немски, защото вие сте неми.
Даже не си германец, и никак не си българин. Това обяснява изстъпленията ти. Но не сме длъжни да ги търпим.
Не знам защо моите филми са неверни и шовинистични , а вашите са доказателства. Явно в науката се борят различни течения, и както се казва всеки чете от различен учебник. дано да ви лекува този с правилният учебник. Но след намесата на Ротшилд през 60 - те години, такива просто няма. Надявайте се на чудо.
цитирай
58. radostinalassa - Забравих да напиша, че...
26.05.2018 14:40
по твойта странна логика трябва да ми викаш финоугърка. Но тогава не отговарям за това, как ще бъдеш наречен с основание.
цитирай
59. germantiger - ...
26.05.2018 19:55
О така ли циганко любима - познаваме ли се, та определяте какъв съм аз, а мангалко?

;) :)

Квалифицираш личността ми, но не спориш с аргументите ми

и без да си мъж - ти си интелектуално импотентна

колкото до мен аз съм 4/8 германеец, 3/8 българин и 1/8 грък (мразя днешните гърци)

та какво за росснаците, циганко?
цитирай
60. germantiger - ...
26.05.2018 19:58
И не бери грижа за "изстъпленията ми"

Блога 7 години е търпял моите и ще ги търпи още

а на вас ви търпим руските комунистически изстъпления 45 + 27 години

угърко - росскиньо :D
цитирай
61. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
26.05.2018 20:07
Виждам ,че темата се е изместила към руснаците и към учените!
Първо за учените-историци
Аз ни най-малко не подлагам на съмнение ,че фактологията я знаят повече от мен, например!
Впрочем ,ще призная и нещо друго, че в професията ми дори, има много ,който знаят фактологията повече от мен?!
Но малко са тези ,който имат по- добри резултати от мен!
Нахакано и вярно при това! Защото е така!

Това да си банка информация е необходимо, но недостатъчно!
Трябва да умееш да я ползваш, не някой да те води за ръка непрекъснато, а ти да повтаряш, какво знаеш
Обикновено такива многознайковци не умеят да четат между редовете, ползват всичко буквално Да злоупотребя, България била страна без име-земя на Българите?

Руснаците били фини?! Да има финско участие, племето рус? Но дали от него идва наистина името им?
Така е решил някой
Рус има много точен смисъл на латински, както и Рюрик!
Ами за името, по разбираеми причини, бих предпочел без колебание латинското

Темата с финския произход на русите е равностойна с тази на така наречените славяни, че са от Померания, от блатата?Наводнили Източна Европа Това е много забавно, ако е истина?!
Имам няколко въпроса и после уточнение:

Ако русите са с чист фински произход, защо не наричаме и фините -- Големият Брат и дядо Иван" ?
Така наричаме русите!
А руси и фини са едно и също ,нали?Значи е заменяемо!
Знае ли се, че преди "Финското нашествие" тези земи на Украйна са били гъсто населени от скити и сармати! Които са считани за Българи? А Стара, Голяма или Велика България?!
Да и Българската държава е била там, далече преди нашествието на фините! През тъмните векове!?

Знае се ,че мирмидонците на Ахил са също руси и синеоки ато фините Както и самият Ахил!
Е?

Уточнението - по- късно!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
62. get - @61. radostinalassa по твойта странна логика трябва финоугърка ...
26.05.2018 20:14
radostinalassa написа:
по твойта странна логика трябва да ми викаш финоугърка.
...


- Вероятно - Да? Следва да те наричаме фино-угърка СЛЕД КАТО НИЩО НЕ ЗНАЕШ за ГЕНЕЗИСА НА МОСКОВИТИТЕ - присвоили ПРЕЗ ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК - етнонима РУС НА УКРАИНЦИТЕ ... и под ТАЗИ НОВА САМОЛИЧНОСТ - самообявили се за СЛАВЯНИ - тоест ЗА ЕДИН от ЕВРОПЕЙСКОТО ЕЗИКОВО И КУЛТУРНО СЕМЕЙСТВО - НАРОДИ?
1.
- Ето, като за начало цитат от статията за фино-угрите от ДЪРЖАВНИЯ САЙТ на Петербургското дружество за укрепване братството между народите на РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ :)))!
Цитат:
Рассматривая географическую карту России, можно заметить, что в бассейнах Средней Волги и Камы распространены названия рек, оканчивающиеся на "ва" и "га": Сосьва, Изьва, Кокшага, Ветлуга и т. д. В тех местах живут финно-угры, и в переводе с их языков "ва" и "га" означают "река", "влага", "мокрое место", "вода". ОДНАКО ФИННО-УГОРСКИЕ ТОПОНИМЫ ВСТРЕЧАЮТСЯ НЕ ТОЛЬКО ТАМ, ГДЕ ЭТИ НАРОДЫ СОСТАВЛЯЮТ ЗНАЧИТЕЛЬНУЮ ЧАСТЬ НАСЕЛЕНИЯ, образуют республики и национальные округа. АРЕАЛ ИХ РАСПРОСТРАНЕНИЯ ЗНАЧИТЕЛЬНО ШИРЕ: он охватывает европейский север России и часть центральных областей. Примеров можно привести немало: старинные русские города Кострома и Муром; реки Яхрома, Икша в Московской области; деревня Веркола в Архангельской и т. д.
Некоторые исследователи считают финно-угорскими по происхождению даже такие привычные нам слова, как "Москва" и "Рязань". Как полагают учёные, в этих местах когда-то жили финно-угорские племена, и ныне память о них хранят древние названия."
2.
- Но за това УГРО-ФИНСКО Н-А-Ч-А-Л-О на велико-РУСКИТЕ-"славяни":))) ... пишат и доста РУСКИ ИСТОРИЦИ - един от които е К. Валишевский в книгата си «Иван Грозный»(от 1912 год.), казва :
«Съ этнографической точки зрънiя(ерзяне=рязан(и) и град с подобно име - доп. м.!) девять десятыхъ страны [Московии] ... Не было необходимости въ то время «скресь» русскаго, чтобы найти татарина и особенно финна.
ОСНОВОЙ НАСЕЛЕНІЯ ВЕЗДЪ ЯВЛЯЛОСЬ ФИНСКОЕ ПЛЕМЯ».
3.
- Същото го твърдят и Ключевский, Дал, Покровски ... и т.н. ... и т.н. също и "първият руски историк ЛОМОНОСОВ, МИХАЙЛО ?!!
4.
- Но това също го твърдят и ЕСТОНСКИТЕ и ФИНЛАНДСКИ ИСТОРИЦИ + УНГАРСКИТЕ(УГЪРСКИ)!
5.
- И най-важното ТОВА ГО ТВЪРДЯТ НЕ САМО ИСТОРИЦИ )на които казваш плащал Ротшийлд :)))?
- Странното е ЧЕ? СЪЩИТЕ СВЕДЕНИЯ ... ще ги срещнем ВЪВ ВРЕМЕНА - МНОГО ПО-РАННИ ОТ ПОЯВАТА НА ПЪРВИЯТ РОТШИЙЛД с име Маер ... тоест в такива писменни извори - като:
- Повест временных лет ... също и в ...
- Новгородската ПЪРВА(летопис) и последващите нейни преписи ... летописи - и на ТЯХ РОТШИЙЛД ЛИ ИМ Е ПЛАЩАЛ ?

- По отношение ТВЪРДЕНИЕТО МИ ЗА РУСКИТЕ ИСТОРИКО-ИЗВОРОВИ ДОКУМЕНТИ - искаш ли ЦИТАТИ ОТ СЪЩИТЕ - потвъждаващи правотата в думите ми?

- Радостинче ... много те моля? Не си мисли ЧЕ С ЕДНОТО УПОРСТВО ... голо - можеш да опровергаеш ИСТОРИЧЕСКАТА РЕАЛНОСТ!

- Радостинче - НИКОГА НЕ СЪМ И НЯМА ДА ТОЛЕРИРАМ - ПОВЕДЕНИЕ КАТО ТВОЕТО ... изразяващо се в обиди към опонента - на база раса, произход, религия или култура ... Каквито отправяш КЪМ ГОВОРЕЩИЯТ ТИ ИСТИНАТА ЗА АНТРОПО-ТИПОВЕ преобладаващи ПРИ УГРО-ФИНИТЕ - ерго велико-русите ... тоест за Димитър(и който и да е друг), подписващ се Германски-тигър?

- Простотията я наказвам ДОРИ ДА ИДВА от представители(ки) ОТ ВИСОКО УВАЖАВАНИЯТ ОТ МЕН НЕЖЕН ПОЛ !!!

В заключение - относно екзонима "немци" - и тук "теорията ти издиша"?
- Първоначално ФИНИТЕ СА НАРИЧАЛИ КЕЛТИТЕ ... НЕМИ!!!
В последствие това СЕ Е РУСИФИЦИРАЛО ... и се преписва на руснаците ЧЕ ТАКА те - СА НАРИЧАЛИ СЪСЕДИТЕ СИ ГЕРМАНЦИ ... ако не си дотам мързелива и прочетеш МАЛКО ОТ МАЛКО автори и произведения - които ти посочвам ЩЕ УСТАНОВИШ СЛЕДНОТО ?
- Някъде ОКОЛО НАЧАЛОТО НА НАША ЕРА ... думите от групата на ГЕРМАНСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО - са дотолкова БЛИЗКИ ДО ТЕЗИ НА БАЛТО-СЛАВЯНСКОТО (ерго и старо-българско) ЧЕ ПОЧТИ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТРУДНОСТ ДА ГИ РАЗБЕРЕШ ... дори и ти!
цитирай
63. get - @ 64. leonleonovpom2 - Уважаеми приятелю - ВЕЧЕ НА НЯКОЛКО ПЪТИ ОБЯСНЯВАМ ... ?
26.05.2018 20:46
... във ВРЕМЕНА към ДЕВЕТИ - ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК ... спрямо КОИ НАРОДИ и ДЪРЖАВНИ ОБРАЗУВАНИЯ - е ПРИСВОЕН ХОРО и ЕТНО-НИМА ... РУС?

- Уважаеми - недей като "опонентката" ми(?) ... заради възпитаната у теб, не любов а преклонение пред "дядо Иван" ... да забравяш българският "балканджи Йово"?

П.П.
- Само маркирам ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА ИЗВЪРШВАНИ СПРЯМО НАС – КАТО БЪЛГАРИ, понастоящем, от внуците „ДЯДО ИВАНОВИ” – в ЛИЦЕТО НА „ПУТИН и Сие”?
1. Азбуката НИ НА С-Л-А-В-Я-Н-С-К-И ЕЗИК ЛИ Е ПИСАНА - или на(за) БЪЛГАРСКИ?
2. Кирил и Методий - коминтерновско-путински славяни - ИЛИ БЪЛГАРИ, СА?
3. Червеният ни Синод - ЗАЩО ОТКАЗА ДА ПРИПОЗНАЕ ОХРИДСКАТА ПАТРИАРШИЯ - за Д-Ъ-Щ-Е-Р-Н-А на Българската МАЙКА ЦЪРКВА!
3. Защо патриарха НИ СЕ НАПРАВИ НА БОЛЕН - та не отиде на НАСТОЯЩЕТО честване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия?
4. Каква смяташ бе ... (?) ... ОСНОВНАТА ЗАДАЧА НА ПОСЕЩЕНИЕТО(от таз година) на МОСКОВСКИЯ И ВСЕРАСИЙСКИ ПАТРИАРХ КириллЬ - в България …?!
4. Не е ли ЗА МАКЕДОНИЯ И НЕПОКОРНАТА КЪМ МОМЕНТА (НА СЪРБИТЕ !) Македонска О-Х-Р-И-Д-С-К-А архиепископия?
5.
Защо следва да „ЗАБРАВЯМЕ” - АНТИБЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА(на ИМПЕРСКА РУСИЯ И съветско-коминтерновска такава ?!) ПО Ц-Ъ-Р-К-О-В-Н-И-Я въпрос ... И ЧЕ ТОЙ ЦЪРКОВНИЯ ВЪПРОС - започва ОЩЕ с ЗАТОЧЕНИЕТО на ЦЪРКОВНИТЕ НИ ИЕРАРСИ по ДИКТОВКА на руският граф Игнатиев – в 19-ти век?
- Продължи с ДВУСМИСЛЕНОСТТА като поведение на РУСИЯ ПО ПОВОД - наложената СХИЗМА НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА … от конформистко-агарянската и гръцка ФАНАРИОТСКА ВСЕЛЕНСКА ПАТРИАРШИЯ?!
- След "освобождението" – ПИША ГО В КАВИЧКИ - защото НА ПРАКТИКА Е РАЗПОКЪСВАНЕ БЪЛГАРСКОТО ТЕРИТОРИАЛНО и ДЕМОГРАФСКО ЗЕМЛИЩЕ ... ОТНОВО СЕ продължи с назначаване ПО РУСКА УГОДА за СКОПСКО(ОХРИДСКИ) архиепископ НА СЪРБИНА ... Фирмилиан ... по-СЛЕДВАНО от поставянето на сърбина "свети" Николай Велимирович, за глава на Охридска епископия ... и така - та до сега НАШИТЕ ВИСШИ КЛИРИЦИ - Не смеят ДА ГЪКНАТ СРЕЩУ ОБЕЗБЪЛГАРИТЕЛСКАТА РУСКА ПОЛИТИКА ... и ролята на РУСКАТА ЦЪРКВА в този процес … към ТАЗИ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЛИЩЕ с име МАКЕДОНИЯ ?!
От което МОЖЕ И СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВИ – ИЗВОДА?
- Ние БЪЛГАРИТЕ! - ВСЕ ОЩЕ НЕ СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ - ОТ ПОЛОЖЕНИЕТО НИ НА ПОСТ-КОЛОНИАЛНА и ВАСАЛНА на РУСКАТА ИМПЕРИЯ, ДЪРЖАВА!
- Ей такива РОБИ НА съветско-РУСКАТА КОРОНА – сме станали всичките ПОРАДИ ПУСТОТО "славяно-филство" и/или КОМУНИСТО-безродничество, поради което - ДАВАМЕ ГРЪБ НА БЪЛГАРЩИНАТА - в полза на МАТУШКАТА (Ви/ни) !!!! .... РУСИЯТА!

- Е а - ОСВЕСТЕТЕ СЕ МАЛКО ОТ МАЛКО бре БЪЛГАРЕ!
- И ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ И ДА СЕ ДЪРЖИТЕ, КАТО БЪЛГАРИ … а не като … ?!!!
цитирай
64. radostinalassa - germantiger
26.05.2018 21:01
Не ти чета писанията обикновено, както знаеш Аз не съм циганка, това е видно от всичко. А ти си един обикновен метис. Щом имаш и една част гръцка кръв, това те доближава до циганите / те са смес между негри и жълти / . Вече съм ти писала, че имаш доста рядък мозък. Повтарям го.
цитирай
65. germantiger - ...
27.05.2018 00:27
Бабо Радостина - не ме бъркай с гет - ние сме различни хора и често дори спорим.

Като не му "четеш писанията", тогава за какъв диалог и аргументи иде реч ?!

Разбира се, че ще те нарека циагнака и без да си такава, след като ти първо засягаш мен.

Така-че не се дръж като ощипана госпожица

Успех в блога, Радостина

ШОм казваш, че мие рядък мозъка, така да бъде ;)
цитирай
66. radostinalassa - Точно тебе не те чета, момченце
27.05.2018 01:01
Преди се опитвах, но ти пишеш винаги едно и също, така че все едно съм чела. Никого не съм обидила първа, но след това не мога да се сдържа да отвърна. И така е редно. Не съм набожна овчица. Всеки трябва да си получи заслуженото, за да има симетрия.
цитирай
67. shtaparov - На древнобългарски е - Мак - вълк, ...
27.05.2018 02:45
atil написа:
На древнобългарски е - Мак - вълк, идан - долина. Вълча долина. Ама на кой му пука. Древните македонци не са гърци. Но те най-напред се елинизират а подир тях и траките

На древен Български вълкът си е ВЪЛК,ВУК,ВОЛК,ВОК,ВЛЪК и пр.- откъде го изкопа това “мак"? Аз намирам някаква логика да има такова (индоевропейско!) название на вълка,но ти няма откъде да я намериш- затова ми е чудно. Задавам ти въпроса тук,понеже със саможивняк като тебе човек не може да общува нормално- ти триеш всички алтернативни мнения които не ти харесват,отговаряш на неудобни въпроси колкото Путин им отговаря и нямаш други аргументи освен химикалката и гумичката! А,пропуснах третия ти аргумент- онова,което е сънувал (или бълнувал след тежък запой?) един руски татар преди 50 години- за научния свят е мистерия как е запомнил 99% от него и го е записал с такива подробности, каквито само изключителен актьор може да запомни!
цитирай
68. shtaparov - Отговорът на въпроса ти самият ...
27.05.2018 03:14
Отговорът на въпроса ти самият го даде приятелю: Гърция и днес е по-близка със Сърбия отколкото сме ние,а да си близък с руския сателит Сърбия означава да си близък със самата Русия. Това обяснява 99% от претенциите на гърците- те работят срещу ЕС (доказаха го на дело,като завлекоха Европа с няколкостотин милиарда евро!) а сега работят за руските интереси,като пречат на Македония да се откъсне от Сърбия т.е. от Русия. Когато правителството в Гърция е "съгласно" за името,изведнъж се надига "народа" (организиран от правителството разбира се!) и пречи на всяко евентуално споразумение! На кривите гърци и името "Фиктивна Македония" ще им пречи ако бъде предложено,понеже Македония в ЕС ще означава неминуемо усилване на България и отслабване на "вечния" гръцки съучастник Сърбия (тоест Русия). Гръцките "аргументи" впрочем са напълно фалшиви,точно като "аргументите" на atil: ако гърците бяха прави,по целия свят трябваше да има спорове за подобни "претенции",които много приличат на гръцко заяждане:

1. Между Русия и Белорусия: коя от тях има претенции към земята и населението на съседа си?
2. Между Република Монголия и китайската област "Вътрешна Монголия".
3. Между Италия и Румъния,която с това име навярно има претенции за присвояването на всички италиански земи!
4. Между САЩ и другите американски държави- името САЩ съдържа в себе си претенция за завладяването и на двата американски континента!
5. Между Русия (Северна Осетия) и Грузия (Южна Осетия)!
6. Между България и Гърция,за името Тракия разбира се- то определено не е гръцко,но гръцката област с това име съдържа в себе си претенция за почти всички Български земи!
7. Между Република Ирландия и Великобритания (Северна Ирландия)!
8. Между бантустанските републики Екваториална Гвинея,Република Гвинея (Западна Африка) и Франция с нейната отвъдморска територия Френска Гвинея (на френски Гвиана).
9. Между Индия и САЩ (щата Индиана).
10. Между Турция и Туркменистан.
11. Между Гърция и Югославия заради нейната "Социалистическа Република Македония" което обаче никак не се случи,докато последната бе окупирана от съветския съюзник Тито!
цитирай
69. barin - Здравей, Щапаров. Примерите са ...
27.05.2018 06:11
Здравей, Щапаров. Примерите са показателни за имената на държави, съдържащи имена на области от други държави или по някакъв начин засягащи други интереси. Не предполагах, че има толкова много.
Поздрави!
цитирай
70. barin - За четящите моите теми: няма лошо, ...
27.05.2018 06:13
За четящите моите теми: няма лошо, че темата е изместена с коментарите. Аз досега съм изтрил само три коментара за повече от три години. Сега изчезвам от Варна и интернет пространството за 10 дена и като се върна ще отговарям на коментари и съобщения.

цитирай
71. get - @ 69. radostinalassa - Нямам претенции МЕН ДА ЧЕТЕШ - а да не четеш автори със ... ?
27.05.2018 10:40
... съмнителен морал и "качества" на учени, а от там СПЕКУЛАТИВНИ съчинения със расистко-шовинистичен - стигащ до ксенофобски характер?
radostinalassa написа:

Преди се опитвах, но ти пишеш винаги едно и също, така че все едно съм чела. Никого не съм обидила първа, но след това не мога да се сдържа да отвърна. И така е редно. Не съм набожна овчица. Всеки трябва да си получи заслуженото, за да има симетрия.


... В ТАЗИ ВРЪЗКА ОСВЕН ПОСОЧЕНИТЕ ДО МОМЕНТА - от мен автори!
Вземи прочети ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНОТО с много фактологичен(археоложки) материал на Е.И. Горюнова "Этническая история Волго-Окского междуречья на примере археологических находок"

ЗАБЕЛЕЖКА !!
ДОБРЕ ЗАПОМНИ ?? - обекта на СПОРА НИ СЕ ЯВЯВАТ - велико-русите(те са угро-фините) - които след:
А)
14-ти век СТАВАТ ВОЕННО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЦЕНТЪР на ПОСТ ЧИНГИЗИДСКАТА(монголо-татарска) ДЪРЖАВА.
Б)
след шестнадесети век - започват процес ИЗВЕСТЕН като - събиране на "руските" земи - и да доказват НИЕ СМЕ РУСНАЦИ + Наследници на "Византия"=Москва е Третия Рим?
В)
в 18-ти век - стават известни като РОССИЯ - вследствие указ(и) и политическите преобразувания направени по време на Петър Първи - докато преди ТОВА СА ИЗВЕСТНИ ... ЕДИНСТВЕНО и САМО под ПОЛИТОНИМА М-О-С-К-О-В-И-Т-И-Я - тоест "тартария" !! ?
Г) Вече през 19-ти век се издига гео-политическата доктрина ... преминаваща в "историческа" теория: Ние сме "славяни" - след като сме най-голямата славянска държава - Ерго ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЛАВЯНИ СЛЕДВА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ПОД РУСИЙСКИЯТ ИМПЕРСКИ СКИПТЪР !
Д) В духа на ТАЗИ ВОЕННО-ПОЛИТИЧЕСКА доктрина - следва и културно-историческата им традиция СЪС СПЕЦИФИЧНИТЕ Й НАУЧНИ СПЕКУЛАЦИИ ... по отношение въпроси на теми? СЛАВЯНИ >< РУСИ ... пра-българи=тюрки ... втората част от БЪЛГАРИТЕ НА БАЛКАНИТЕ = славяни ... и т.н. ДОКАТО ИСТОРИЧЕСКОТО НИ САМОСЪЗНАНИЕ СЕ Е ОМРАЧИЛО ДО СТЕПЕН ... та в момента да считаме РУСНАЦИТЕ СА НИ РОДНИНИ ... Е да ама - не!

- В заключение!
Да ни си умреш проста КАТО "БЪЛГАРСКА СЛАВЯНКА" ... вземи прочети освен ВЕЧЕ ПОСОЧЕНИТЕ:
1.
Горюнова "Этническая история Волго-Окского междуречья на примере археологических находок"?
- Част от изследванията ЗА ... ОТНОВО ПОДЧЕРТАВАМ? - Са за: ВОЛГО-ОКСКОТО МЕЖДУРЕЧИЕ ... там КЪДЕТО Е СЪРЦЕТО НА ВЕЛИКА ТАРТАРИЯ ... преминало в МОСКОВИТИЯ ... тоест РАССИЯ ... не РУСия(киевската) - там е и столицата на РУСКАТА ИМПЕРИЯ - МОСКВА?!
- еТО НА ТОЗИ АДРЕС се намира най-съществената част от поризведението на Горюнова:
http://merjamaa/load/arkheologija_meri/e_i_gorjunova_ehtnicheskaja_istorija_volgo_okskogo_mezhdurechja_na_primere_arkheologicheskikh_nakhodok/1-1-0-11


2.
И тази статия(писана от историк + лингвист):
Происхождение названия города "Можайск" - КАТО ОТБЕЛЯЗВАМ - този ГРАД Е типичен пример за угро-финското при МОСКОВСКИТЕ РОСИ ... ?
- Град МОЖАЙСК СЕ НАМИРА на 110(СТО и ДЕСЕТ) километра ЗАПАДНО ОТ МОСК(о)ВА?
- Адрес на материала:
http://merjamaa/publ/toponimika/toponimika/proiskhozhdenie_nazvanija_goroda_quot_mozhajsk_quot/11-1-0-19

П.П.

- Радостинке - АЗ, ЯСНО ОСЪЗНАВАЙКИ - ментално-познавателните ти НЕВОЛИ от които страдат ИСТОРИЧЕСКИТЕ (ти) ПОЗНАНИЯ ... ПОЯСНЯВАМ !!??

- Не случайно АКЦЕНТУВАМ ВЪРХУ ... ?
А) Волго-окския ВОДОСБОРЕН и ГЕОГРАФСКИ РАЙОН - ЗАЩОТО ТАМ Е ... ? - МОСКВА!
Б) Поради това - СЛЕДВА да ФОКУСИРАМЕ ВНИМАНИЕТО СИ? - Какви НАРОДИ СА ПРОЖИВЯВАЛИ до ... ? ... и след ПОЯВАТА НА ВЕЛИКОТО МОСКОВСКО КНЯЖЕСТВО - ТАМ?
В) Защото? - великото МОСКОВСКО КНЯЖЕСТВО е? Предобраза, на ВЕЛИКО-РОСКАТА ДЪРЖАВА!
Г) Защото на база по-старо ТАРТАРИЯ ПРЕМИНАВАЩО ВЪВ --->> МОСКОВИТИЯ ---> ВЕЛИКА-РАСИЯ ... се създава и МОСКОВСКАТА ИМПЕРИЯ!
Д) А? - МОСКОВСКАТА и ВЕЛИКО-РУСКА ИМПЕРИЯ нито исторически - нито етносно - нито културно НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА О-Б-Щ-Н-О-С-Т ... с държавното и по-ранно историческо ОБРАЗУВАНИЕ "РУС" - Което се е намирало в ДНЕПЪРСКОТО поречие ... попадащо понастоящем в СУВЕРЕННАТА ДЪРЖАВА "УКРАЙНА"?
- А УКРАЙНА Е НАРЕЧЕНА така, по силата, че МОСКОВИТИЯ Е УЗУРПИРАЛА - ИСТОРИЧЕСКИ НЕПРИСЪЩОТО й (а присъщо за Украйна политико-държавно название = политоним !)?

- Завършвайки ... питам се? Ще ли ти достигнат МИСЪЛ и НЕ-МЪРЗЕЛ, да осмислиш! - ТОВА КОЕТО ОБЯСНЯВАМ?!
цитирай
72. get - @ 71. shtaparov - Приятелю над това КОЕТО УМУВАМЕ - го е казал още през ДЕВЕТНАДЕСЕТИ век Захарий Стоянов в статията си "Кой ?"
27.05.2018 11:17
shtaparov написа:
Отговорът на въпроса ти самият го даде приятелю: Гърция и днес е по-близка със Сърбия отколкото сме ние,а да си близък с руския сателит Сърбия означава да си близък със самата Русия. Това обяснява 99% от претенциите на гърците- те работят срещу ЕС (доказаха го на дело,като завлекоха Европа с няколкостотин милиарда евро!) а сега работят за руските интереси,като пречат на Македония да се откъсне от Сърбия т.е. от Русия. Когато правителството в Гърция е "съгласно" за името,изведнъж се надига "народа" (организиран от правителството разбира се!) и пречи на всяко евентуално споразумение! На кривите гърци и името "Фиктивна Македония" ще им пречи ако бъде предложено,понеже Македония в ЕС ще означава неминуемо усилване на България и отслабване на "вечния" гръцки съучастник Сърбия (тоест Русия). Гръцките "аргументи" впрочем са напълно фалшиви,точно като "аргументите" на atil: ако гърците бяха прави,по целия свят трябваше да има спорове за подобни "претенции",които много приличат на гръцко заяждане:

1. Между Русия и Белорусия: коя от тях има претенции към земята и населението на съседа си?
2. Между Република Монголия и китайската област "Вътрешна Монголия".
3. Между Италия и Румъния,която с това име навярно има претенции за присвояването на всички италиански земи!
4. Между САЩ и другите американски държави- името САЩ съдържа в себе си претенция за завладяването и на двата американски континента!
5. Между Русия (Северна Осетия) и Грузия (Южна Осетия)!
6. Между България и Гърция,за името Тракия разбира се- то определено не е гръцко,но гръцката област с това име съдържа в себе си претенция за почти всички Български земи!
7. Между Република Ирландия и Великобритания (Северна Ирландия)!
8. Между бантустанските републики Екваториална Гвинея,Република Гвинея (Западна Африка) и Франция с нейната отвъдморска територия Френска Гвинея (на френски Гвиана).
9. Между Индия и САЩ (щата Индиана).
10. Между Турция и Туркменистан.
11. Между Гърция и Югославия заради нейната "Социалистическа Република Македония" което обаче никак не се случи,докато последната бе окупирана от съветския съюзник Тито!

Захари Стоянов - Кой?

- Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България?
- Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките?
- Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля?
- Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле?
- Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна?
- Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България?
- Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница?
- Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?
Така ли излезе?
- Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее?
- Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация?
- Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин — Мингрели?
- Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ БЕЗРЕДИЦАТА, ДА СЕ ОТЧАЯ И ОМАЛОМОЩИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата ФАТАЛНА ОСВОБОДИТЕЛКА, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!
Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!

П.П.
- Нарочно РЕДАКТИРАХ - поставяйки "тире" пред всяко кой и подобно - Захариеву писание!
- Защото след всяка тире СТОИ ФАКТ на АКТ - НА В-Р-А-Ж-Д-Е-Б-Н-А СПРЯМО БЪЛГАРИЯ ... РУСКА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА !!?

Така че преброявайки "тиретата" - ще УСТАНОВИТЕ БРОЯ НА ВРАЖДЕБНИТЕ АКТОВЕ срещу БЪЛГАРИЯ - във времеви интервал от ПЕТ до ШЕСТ ГОДИНИ?!
цитирай
73. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
27.05.2018 13:45
shtaparov написа:
atil написа:
На древнобългарски е - Мак - вълк, идан - долина. Вълча долина. Ама на кой му пука. Древните македонци не са гърци. Но те най-напред се елинизират а подир тях и траките

На древен Български вълкът си е ВЪЛК,ВУК,ВОЛК,ВОК,ВЛЪК и пр.- откъде го изкопа това “мак"? Аз намирам някаква логика да има такова (индоевропейско!) название на вълка,но ти няма откъде да я намериш- затова ми е чудно. Задавам ти въпроса тук,понеже със саможивняк като тебе човек не може да общува нормално- ти триеш всички алтернативни мнения които не ти харесват,отговаряш на неудобни въпроси колкото Путин им отговаря и нямаш други аргументи освен химикалката и гумичката! А,пропуснах третия ти аргумент- онова,което е сънувал (или бълнувал след тежък запой?) един руски татар преди 50 години- за научния свят е мистерия как е запомнил 99% от него и го е записал с такива подробности, каквито само изключителен актьор може да запомни!


Аз имам друго обяснение за МАК!
И то се намира при шотландците-съхранено е от келтите-каледони

Мак означава син!

И мак много нагледно показва какви са македоните и едоните Едоните са траки
МАКедоните са синове на едоните! Това означава македони и доказва тракийският им, а не гръцки произход Съжалявам, но не са гърци!
Един приятел-Диян Желязков има изследване за близостта на английски с Български За невероятната им близост!
Вярвам му, аз също съм се убедил в близост между френски, италиански и Български
Според мен МАК е син в тракийския Съхранено при каледонците, както и гайдата!Мое мнение е!

Хубав ден!
цитирай
74. germantiger - ...
27.05.2018 14:23
А бре гете - тя това с овчицата и момченцето го казва на МЕН, не на теб :)

Жената с право ще ни сбърка за един човек, усещаш ли го това или два дни не го забелязваш.

все тая, нейсе...

......

Бабо Радост, разбира се, че опита да засегнеш беше първи от теб - ЦИТИРАМ ТЕ:

60. radostinalassa - Ти си четвърт германец, послъгваш и ругаеш...
26.05 14:26
Явно не по немски, защото вие сте неми.
Даже не си германец, и никак не си българин. Това обяснява изстъпленията ти. Но не сме длъжни да ги търпим.

ТОВА ТИ Е ПЪРВИЯ ЛИЧЕН КОМЕНТАР КЪМ МЕН - преди него аз не съм те писал никаква тъмнокожа ромка - ТИ РАЗБИРА СЕ, БЕШЕ ПЪРВА

И НЕ СИМЕТРИЯ, А СПРАВЕДЛИВОСТ определяно като кантианско чувство заложено у всеки човек се нарича това за което пишеш бабо Радост :)
цитирай
75. dinkov - Динков
28.05.2018 00:11
barin - конкретно по темата. Исторически безсъмнено името на територията на държавата БРЮМ е Югозападна България. Но сега това няма как да се приеме дори от самите хора населяващи БРЮМ. На самите тях това им е пределно ясно какви са и че сме един народ, но по какво ще се познае, че са българи. Ами по това да се делим. Аз лично нямам нищо против дори и за Илинденса Македония. Само и само да ги приемат в НАТО и ЕС. Да се премахне границата и ние да обявим Илинден за национален празник и на този ден от Охрид до Черно море да се празнува като национален празник (може и преди да ги приемат). А иди приказвай тогава на хората, че сме два народа. Няма кой вече да им се върже на глупостите. На какъв език ще говорят хората дори не го и коментирам, защото е ясно, че ще е на езика на Кирил и Методий, на Климент, на Наум, Сава и Горазд, на Борис-Михаил, на Симеон, Самуил и т.н.
Искрено се надявам да имат някакво развитие в този тъп спор с гърците. А ако видят, че не става... имат решение. Да поискат да направим с тях федерация или конфедерация, дори и със сегашното признато международно име. Не, че ще е лесно, но е възможно. Наскоро ми разказаха за една екскурзоводка от Македония водеща американска група в Македония, Гърция и България. На въпроса как се разбират с екскурзовода от България, тя се позасмяла и казала просто.
"Ами ние сме един народ"...Тя го казала, не българския екскурзовод...
Поздрав
Ицко
цитирай
76. shtaparov - На древнобългарски е - Мак - вълк, ...
28.05.2018 11:55
leonleonovpom2 написа:
shtaparov написа:
atil написа:
На древнобългарски е - Мак - вълк, идан - долина. Вълча долина. Ама на кой му пука. Древните македонци не са гърци. Но те най-напред се елинизират а подир тях и траките

На древен Български вълкът си е ВЪЛК,ВУК,ВОЛК,ВОК,ВЛЪК и пр.- откъде го изкопа това “мак"? Аз намирам някаква логика да има такова (индоевропейско!) название на вълка,но ти няма откъде да я намериш- затова ми е чудно. Задавам ти въпроса тук,понеже със саможивняк като тебе човек не може да общува нормално- ти триеш всички алтернативни мнения които не ти харесват,отговаряш на неудобни въпроси колкото Путин им отговаря и нямаш други аргументи освен химикалката и гумичката! А,пропуснах третия ти аргумент- онова,което е сънувал (или бълнувал след тежък запой?) един руски татар преди 50 години- за научния свят е мистерия как е запомнил 99% от него и го е записал с такива подробности, каквито само изключителен актьор може да запомни!


Аз имам друго обяснение за МАК!
И то се намира при шотландците-съхранено е от келтите-каледони

Мак означава син!

И мак много нагледно показва какви са македоните и едоните Едоните са траки
МАКедоните са синове на едоните! Това означава македони и доказва тракийският им, а не гръцки произход Съжалявам, но не са гърци!
Един приятел-Диян Желязков има изследване за близостта на английски с Български За невероятната им близост!
Вярвам му, аз също съм се убедил в близост между френски, италиански и Български
Според мен МАК е син в тракийския Съхранено при каледонците, както и гайдата!Мое мнение е!

Хубав ден!

Тезата с Едоните е доста популярна- както знаеш има версия,че Мирмидони= Милн Едони (Малите едони) а Македони= Мага Едони (Големите едони). Тя също не е лоша,но има и друга доста добра: Македони= Макя дани (От Богинята Майка дадени),което автоматично ги характеризира като типичен негръцки народ. Така се оказва че добрите тези са доста,но нито една от тях не насочва към гръцки произход на древните Македони а напротив- насочва към Български.
цитирай
77. barin - Здравей, Катя. От написаното от мен ...
06.06.2018 05:37
Здравей, Катя. От написаното от мен и коментарите става ясно, че най-подходящо име изглежда Югозападна или Западна България. Може и някаква друга България, свързана с географски обекти, но не с историята, защото много държави няма да се съгласят.
Късно отговарям на коментара, защото бях на обиколка из България, близко до Македония. Довечера ще напиша тема за това.
Поздрави!
цитирай
78. barin - Здравей, Ицко. Късно отговарям, ...
06.06.2018 05:41
Здравей, Ицко. Късно отговарям, защото не бях във Варна. Видях красиви и интересни места, за които довечера ще напиша. Винаги, когато изляза някъде за няколко дена не влизам в интернет. Темата излезе навременна и сполучлива. Докато ме нямаше по радиостанциите постоянно коментираха за името на Македония. Аз следвам историческите събития и етгническите особености и затова мисля, че името трябва да е някаква България, а не Македония. Ние сме един народ и както има шопски диалект, така в езика ни има македонски диалект.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645207
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67333
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031