Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2007 09:25 - Въпрос
Автор: alexanderkolev Категория: Политика   
Прочетен: 4176 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2009 16:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Eдин въпрос ми се върти из главата последните два-три дни. Тая сутрин като се събудих пак се сетих за него и си викам, чакай да го задам в "блога" (да използваме ресурса на интернет комуникациите все пак) - има хора учени и осведомени, ще ми отговорят.  Въпросът е малко невежествен - може би трябва да знам отговора, ама не го знам. 

Та, въпросът ми е следният. Гледам от време на време вечер по телевизията, че споменават за някое тежко болно дете - разправят от какво е болно и как страда, колко скъпо е лечението и дават сметка за дарения. Тъжни, дори покъртителни истории.  И се сетих как преди няколко години, още по времето на царското правителство, казаха царските хора (една дебела социална министърка го каза) - така и така, ще създадем фонд за болни деца, който ще се попълва от бюджета (предполагам и от частни дарения също, но главно от бюджета).  С този фонд значи (поне аз така го разбрах) щели да бъдат лекувани тежко болните деца, които нямат пари за скъпото лечение. Ашколсун, викам си - ето как трябвало да се постъпи, да се създаде фонд.  (Те въобще искаха да ни "цивилизоват" царските хора, според заръките на Негово величество - помните ли как забраниха пушенето в заведенията например, също като в Калифорния.)  Та, значи създадоха тогава фонда. Преди седмица пък слушам сутринта спорят в Парламента - имало един милиард лева и отгоре бюджетен излишък, дето трябвало до го изхарчат до края на годината.  И това хубаво, викам си (виж как дръпна икономиката, първо при Негово величество, а после при Тройната коалиция).  Вечерта по телевизията обаче пак разказаха една покъртителна история за тежко болно дете и дадоха сметка за дарения.  Викам си, абе какво стана с този фонд за болните деца?  И защо не вземат да го напълнят от излишъка на бюджета, ами още се налага да чакат на дарения? Аз ли нещо не разбирам? Може пък да няма достатъчно пари във фонда и трябват и дарения? Ама нали пък има милиард и кусур излишък в бюджета? Та, не ми е ясна тая работа и моля някой, ако знае как стоят нещата, да ми я обясни.


Тагове:   въпрос,


Гласувай:
0



1. 100jan - Рискувам да прозвуча цинично, каквото и да кажа...
08.12.2007 14:09
Затова по-добре да замълча. Все ще се намери някой засегнат.

Но само като още един повод за размисъл: в България има малцинство, което преобладаващо не работи, но държавата му дава пари; това малцинство и не учи, но държавата не го глобява; не се ваксинира, но държавата го лекува безплатно; руши всичко по пътя си, но държавата му строи кокетни къщички; не може да се подписва, но ни определя как да го наричаме, като взима една дума от многото си диалекти, която иначе се превеждала като "хора", а държавата ни вменява да ги наричаме хора (но на техния си език), докато ние сме някакви добитъци.

И да, някои от нашите деца боледуват тежко, а държавата не ги забелязва...

Преди време почина Криско, дете с тежко заболяване. Майката беше участник в един от форумите, които посещавах. Много от форумците събирахме пари, за да закупим едни специфични превързочни материали и да ги изпратим на детенцето. Вносителят на въпросните материали така се беше трогнал от този жест, че реши да поеме голяма част от разноските, а за другата част, която трябваше да платим със събрани средства, някакси забрави. Никъде в тази история няма участие дори и на един държавен служител, или институция.
цитирай
2. анонимен - Да махнем това "социална д...
08.12.2007 15:00
Да махнем това "социална държава" от Конституцията. Повечето хора ще се обидят, но да го махнем. Тогава повечето хора ще живнат и най много циганите. Но трябвада преодолеем този вътрешен комфорт, че ако закъсаме държавата ще ни помогне. Защо да помага само на нас, а не на циганите.
Една добре развита система от частни застрахователи ще разреши голямата част от проблемите върху които от години си блъска главата обществото. Включително и случаи като на Криско.
цитирай
3. liliahristova - Онази дебела социална министърка
08.12.2007 23:53
парламентът на тройната коалиция после назначи за евродепутат - до първите ни евроизбори. За заслуги!
цитирай
4. annanik - Не съм специалист, изобщо, но знам, ...
10.12.2007 15:19
Не съм специалист, изобщо, но знам, че една ампула с някакво животоспасяващо за болно от левкемия дете струва 600 $. Това нещо трябва да се слага месеци всеки ден. Допълнително още са необходими други медикаменти, много скъпи апаратури, които ТРЯБВА да има в болничното заведение и т.н. По един фонд за 3-4 дечица може и да стигне като пари. А има и възрастни, мнозина от които не са в пенсионна възраст. Те също се нуждаят от също така стабилни средства за подпомагане на лечението им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderkolev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 140895
Постинги: 14
Коментари: 60
Гласове: 848
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол