Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2007 16:16 - ДС качество
Автор: alexanderkolev Категория: Политика   
Прочетен: 3393 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 16.08.2007 02:04



Преди около седмица templar предложи в дневника си (http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=96149) един интересен способ за описване и класифициране на бившите ДСари—а именно, по мястото им върху скала с два полюса, Джеймз Бонд и Луи дьо Фюнес, като мнението на Templar бе, че се наблюдава струпване (
cluster) при южния полюс. В коментар си позволих да възразя срещу този интересен, но едноизмерен метод и предложих координатна система с четири полюса (по Швейк)—тайният агент Бретшнайдер, старшията от Путим, фелдфебел-школника Биглер и подпоручик Дуб.  Впоследствие възгледите ми по този въпрос претърпяха промяна и понастоящем смятам, че трябва да отхвърлим математическите способи и координатни системи, а вместо тях да използваме таксономията на естествените науки. Работата ми върху такава класификационна система все още не е приключила, но ще си позволя да запозная уважаемата публика с един любопитен екземпляр (представител на може би доста разпространен подвид), на когото попаднах по време на естествоизпитателската си работа в Интернета. 

Интервю във “Всеки ден”, http://www.vsekiden.com/news.php?topic=4&id=18120,  с о.з. полковникa от разузнаването Марин Петков по повод смъртта на Сергей Антонов. Интервюто започва с едно  впечатляващо представяне:

 

Марин Петков е о. з. полковник от българското разузнаване. Роден е в София през 1945 г. Има висше юридическо образование. Бил е консул в Италия в периода 1976-1980 г. и пълномощен министър в Мексико между 1985-1990 г. Той е един от основателите на Асоциацията на разузнавачите от запаса и е бил неин заместник-председател.

 

След което, о.з. полковникът от разузнаването и бивш пълномoщен министър в Мексико започва да отговаря на журналистическите въпроси, като казва някои още по-впечатляващи неща. Например:

 

...остана нашето твърдо убеждение, че италианците са го [Антонов] подложили на нова генна терапия - т.нар. създаване на бели полета - изтриване на стара информация от паметта и насаждане на нова, необходима на заинтересованите страни. Единият ефект до известна степен те го постигнаха – т.е не можеше да си спомни имена и събития.

 

Тази завидна осведоменост за зашеметяващи (но досега останали в тайна) постижения на когнитивната наука може само да подкрепи едно следващо твърдение на бившия пълномощен министър, а именно:

 

Без да правя комплименти на бившата си служба, но тогава имахме действително едно сериозно разузнаване, със сериозни позиции и сигурни източници...

 

За съжаление обаче,

 

...ръководството на българската държава след 1989 г. разби българското разузнаване. Т.нар. новоизлюпени политици, които искаха и успяха да ликвидират т.нар. бивши комунистически специални служби в лицето на разузнаването и контраразузнаването, вкл. криминалната и стопанската милиция. Затова се получи този бум на престъпност, проституция и разпространение на наркотици. Продължават и убийствата, които са вследствие на разграждането на българските спецслужби и на разграбването на държавата. Обвиняват службите, че са служили само на БКП и на Тодор Живков, което абсолютно не е вярно.

 

Ех, какви разузнавачи и пълномощни министри сме имали на времето... Препоръчвам на любознателната публика сама да се запознае с интервюто.  Приемам с благодарност предложения по класификацията. 




Гласувай:
0



1. gantree -
06.08.2007 17:43
е, не, аз лично не бих препоръчвал да се четат бръщолевениците на разни кадесарски боклуци от типа на този полковник;

вместо това бих препоръчал да се прочете ето това по темата:
http://vip.portal.bg/sterling/index.html
цитирай
2. alexanderkolev - На горния коментар отговарям тук...
07.08.2007 01:34
На горния коментар отговарям тук:
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=97879

Ето отговорът ми:

Виж, Ангеле (позволявам си по-фамилиарно обръщение, надявам се да не се засегнеш, а и аз предпочитам Сашо или нещо подобно пред alexanderkolev), възможни са различи подходи към въпроса с бившата Държавна сигурност. Напълно съм съгласен, че една голяма и много влиятелна част от тях са чисто и просто престъпници и бандити. Тези престъпници успяха не само да се изплъзнат от едно заслужено възмездие, но и да овладеят икономиката и политиката на демократизираща се България. Ясно е, че и сега ги владеят (фигури като Гоце и Бор са достатъчно показателни). Не мисля обаче, че шеговитото ми отношение към тях е лековато. В краткото си посланийце исках просто да насоча вниманието към един въпрос, който ми се струва пренебрегван и недостатъчно разбран—а именно, колко стряскащо некадърни, слабообразовани и направо глупави са били голяма част от тези хора, и то такива на ключови постове. (Мисля, че и Темплар това искаше да каже в своето послание.) Това ми се струва важно, тъй като сега върви явно една кампания за реабилитация и героизация на тези негодници—какви били «професионалисти», как «работели за България» и тем подобни глупости. В случая с о.з. полковника и бивш пълномощен министър в Мексико, най-показателна е съпоставката между високите постове, които явно е заемал в ДС и потресаващата глупост, която изтърсва за това, че е възможно да се трие и «насажда» определена информация в паметта. Струва ми се, че подобна съпоставка пределно ясно показва що за малокултурни и простовати индивиди са ръководели бившата ДС и по този начин развенчава и мита за «професионализма» им, и глупостите им за това как разформироването на ДС съсипало България. Мисля, че това ще направи впечатление на всеки що-годе интелигентен човек, който прочете интервюто на полковника и затова смятам, че е добре повече хора да го прочетат. Осмиването не противоречи на порицанието. Сашо
цитирай
3. kostadin - Re
24.09.2007 22:14
Интелигентен, не оначава непременно хитър.
Но ,при дебилите винаги се включва и това понятие.
Дебилите са целенаправлени,поради натрапничавите идей ,които ги обхващат.
Желанието да си богат на всяка цена е присъщо на целенаправлените.
хора с такива качества се избираха и за служители в ДС-в това отношение не се лъжете-така се постъпва и днеска.Тези под тебе ритай с чизмите ,а горестоящия заливай с елей от хвалебствия.Нищо ново под слънцето!В Египет при преврат обикновенно е участвувал ,човекът който вее с палмово листо на фарона и то в ролята на претендент за трона.Така стана и у нас.ЦЕЛ-искаха да получат власт и наследствени права върху създадените от народа ни богатства.
Всичките партии ,сдружения са тяхна приумица.Народът съвсем добре щеше да живее и с едно СДС.Но водачите му ,също подставени лица се и---ха на метеното.
ДС беше зарибено първо от западният начин на животНо тогава западняците са ги посрещали ,както посрещат туристите в ада.
Сега сме при тях Ние не им трябваме Необходима е само земята ни За това Президент ,парламент и правителство не се спират пред нищо свято за народа ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderkolev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 140871
Постинги: 14
Коментари: 60
Гласове: 848
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол